Obrazovna politika

Kad se učitelj prijavi za posao čistača

Čistim, kuham, peglam, perem, ama znam i šiti ako treba...

Školegijum redakcija

12.04.2015

Školegijum posjeduje prijavu za posao na poziciju radnika na održavanju čistoće u JU Druga osnovna škola Konjic, poslatu na Konkurs objavljen 18.03.2015. u listu Oslobođenje. Prijavu je poslao profesor razredne nastave (ime poznato redakciji) već godinama u potrazi za poslom, koji kaže da iz iskustva zna da se konkursi u školama raspisuju za unaprijed odabrani kadar, jer je do sada dobio na desetine odbijenica, iako je ispunjavao uslove i bio kvalifikovaniji od primljenih osoba; slao je žalbe inspektorima obrazovanja, pisao prijave za poništenje konkursa, javno ukazivao na kršenje konkursnih procedura... i uredno se prijavljivao na biro za zapošljavanje. Nakon što je pročitao konkurs za prijem radnika na održavanju čistoće u školi u Konjicu odlučio je poslati prijavu, koja će vas sigurno nasmijati, ali i potaknuti na razmišljanje o statusu mladih učitelja bez posla kojima zbog prljavog sistema obrazovanja ne preostaje ništa drugo nego se prijaviti za čišćenje smeća u školama. Prenosimo dijelove prijave:

Iz biografije

Poslije završene srednje škole (2002. god.) odlazim na odsluženje vojnog roka (dok su moji prijatelji nastavili ribati školske klupe kroz fakultetsko obrazovanje, ja sam stao u stroj kao pravi muškarac ne bojeći se obaveze). Nakon vremena provedenog u vojsci (septembar 2002. god. do aprila 2003. god.) zaposlio sam se kod privatnika (nikad mu neću halaliti ono neuplaćeno penziono i zdravstveno), da bih se u augustu 2004. god. upisao na Nastavnički fakultet, smjer Razredna nastava, koji završih u septembru 2009. god. i tako stekoh zvanje profesor Razredne nastave...

Period od 01.10.2009. do 15.01.2011. god. proveo sam volontirajući u Drugoj osnovnoj školi u Konjicu (da baš u ovoj školi gdje imam čast da konkurišem i na ovaj jedinstveni konkurs). Stručni ispit sam položio dana 10.03.2011. god. U periodu april – juni 2011. godine radio sam po ugovoru o djelu u obdaništu „Zulejha Begeta“ u Konjicu i vodio djecu kroz malu školu.

Trenutno sam nezaposlen...

 

Sposobnosti i znanja

Što se tiče vlastitih kvaliteta posjedujem zavidno poznavanje rada na računaru, od stranih jezika veoma dobro poznajem engleski, iako ga aktivno ne govorim. Komunikativan sam i lahko stupam u kontakt sa drugim osobama...

Mogu se pohvaliti posebno poznavanjem funkcionisanja metle, tzv. aspiratora, usisivača (onaj na kesu i na vodu, tako ako se i pokvari u toku rada mogu ga popraviti po pristupačnoj cijeni), raznim vrstama krpa za čišćenje (onih narodnih od jastučnica i jorgana, pa do onih švapskih što same čiste)...


Evo prilike i da sumiram sve svoje kvalitete:

1. Čistim, kuham, peglam, perem, ama znam i šiti ako treba.

2. Poznajem engleski jezik tako dobro da mogu pročitati sve što piše na uputstvima i tako spriječiti slučajno gutanje raznih „stranjskih“ sredstava za čišćenje koje neko može zamijeniti za neko novo piće.

3. Parcijalno sam mašinac, tako da mi nije strano popraviti i prozor, vrata, baglame, ogradu i sve ostalo metalno koje tako draga dječica znaju slučajno pokvariti.

4. Pošto imam elektrotehničku školu, kao sekundarno zanimanje, mogu se upustiti i u bakćanje elektroinstalacijama, tako da nećete imati potrebe da zovete elektičara svaki put kad crkne kuhalo ili sijalica.

5. Znam promijeniti i vodene instalacije, što u kombinaciji sa poznavanjem vrsta krpa i sredstava za čiščenje predstavlja idealnu kombinaciju (ono što zaprljam to i očistim).

6. Jednom sam mijenjao i začepljenu smrdljivu WC šolju, eno je i sad radi, a upoznat sam i sa funkcijom odčepljivča.

7. Znam promijeniti i bojler, ne daj Bože, da zatreba.

8. Ukoliko se desi iznenadna informatizacija društva u ovih nekoliko mjeseci, te se iskaže potreba za osobom koja će upravljati nekim robotom, koji će vjerovatno zamijeniti ovaj plemeniti zanat, mogu se bez pola muke uklopiti u rukovanje istim, jer poznavanje rada računara, softvera i hardvera (objasnit ću šta znači i jedno i drugo, ako me pozovete na intervju) predstavlja uštedu školi na edukaciji kadra.

9. Moja vojna obuka može dobro doći u slučaju potrebe drilovanja neposlušnog kadra i učenika.

10. Šlag na tortu predstavlja fakultetska diploma, gdje vrlo lahko mogu uskočiti i zamijeniti nekog učitelja, po razumnoj cijeni naravno, te tako doprinijeti sveopćem obrazovanju i mladim glavama približiti ne samo zvanje učitelja kao instruktora, nego mogu predstaviti u sasvim novom svjetlu posao radnika na održavanju čistoće, te tako na vrijeme početi usmjeravati mladi naraštaj ka perspektivnoj budućnosti i odgajati kadar za vaše buduće potrebe radnika na održavanju čistoće.

 

Zašto odabrati mene?

Smatram da svojim znanjem vašem kolektivu mogu doprinijeti novi dah energičnog čistačkog duha, koji je u stanju obavljati složene poslove na nekoliko razina ljudske djelatnosti. Osim toga javljam se ovim oglasom na oba radna mjesta, jer za cijenu dvojice dobit ćete jedan, ali vrijedan i kvalitetan kadar...

 

ODABERITE MENE, JER ZNATE KAKO KAŽU: NA MLADIMA SVIJET OSTAJE, NA STARIMA ZEMLJA!


Foto: E. Kurtović

Najnovije

Inicijativa u Zastupničkom domu PSBiH

Amandman za GPS-narukvice treba ponoviti

Rubina Čengić

Vijesti iz Kaknja

Inicijativa mrtvorođenče

Hana Huskić

Javne nabavke

Elektronske učionice, predmet za tužilaštvo

Školegijum redakcija

Pismo roditelja

Ministar Kazazović i 140 elektronskih učionica

Marko Ban

Online sedmica

Eksperimentalna online konfuzija

Merima Ražanica