Obrazovna politika

Inicijativa „Ne damo sarajevske škole“:

Racionalizacija se mora zaustaviti

Amer Tikveša

19.06.2015

Jučer je u Osnovnoj školi Saburina održana press konferencija Inicijative Ne damo sarajevske škole. Inicijativa okuplja predstavnike roditelja sedam osnovnih škola s područja općina Centar i Stari Grad. Njihov nastanak je reakcija na najavljenu racionalizaciju osnovnoškolskog obrazovanja u Kantonu Sarajevo. Cilj im je da se u priču uključe kao subjekti racionalizacije a ne kao pasivni posmatrači kako ih je dosad vlast tretirala.

U Inicijativi o samoj racionalizaciji znaju na osnovu Programa mjera racionalizacije koji je objavilo Ministarstvo obrazovanja KS, a to je gotovo ništa. Dokument još nije potpisan i predmet je raznih špekulacija. Također izaziva brojne strahove. Jedan od njih je da bi se upravo škole na području ovih općina mogle naći na najvećem udaru, kakva je fuzija rubnih škola s relativno malim brojem djece.

Priča se o tome da djece ima manje, međutim, djece će biti još manje ako se ovako nastavi. Ono čega ima više u ove dvije opštine jest luksuzna stambena gradnja. Niču privatne zgrade, a zatvaraju se javni prostori. Za koga su onda ti stanovi? Mi imamo iskustvo bivše njemačke ambasade za koju se više niko ne sjeća da je bila jedan od najljepših vrtića u gradu Sarajevu. Taj se vrtić nikad nije vratio u javno vlasništvo, izdat je privatnom vrtiću. Hoće li se to sutra desiti našim školama? Šta to znači? Da se sirotinja natrpa u javne škole, u razrede sa po 40 djece, a dobije šansu tek na eksternoj maturi da pokaže znanje, a da će  bogati, koji će se naseliti u tim luksuznim stanovima, dobiti na korištenje privatne škole koje su nekada bile javne, rekla je Svjetlana Nedimović, predstavnica Vijeća roditelja OŠ Silvije Strahimir Kranjčević.

U Zakonu o obrazovanju Kantona Sarajevo stoji da svaka škola mora imati minimalno 18 odjeljenja, što može poslužiti kao izgovor za zatvaranje pojedinih škola. Međutim, u zakonu također stoji da ministar može donijeti posebne kriterije na osnovu kojih bi se omogućilo i školama s manjim brojem odjeljenja da nastave s radom. Iz Inicijative na tim kriterijima insistiraju.

Međutim, niko iz Inicijative nije a priori protiv reforme obrazovanja. Ono što oni žele jest da se ona privremeno obustavi, ako je uopšte i počela, i da se postavi na prave temelje. To je, prije svega, da cilj bilo kakve reforme obrazovanja ne smiju biti budžetske uštede. Cilj mora biti poboljšanje kvaliteta odgojno-obrazovnog procesa. U priču o reformi moraju biti uključeni svi slojevi društva kojih se to direktno tiče: roditelji, djeca, prosvjetni radnici, struka, jedinice lokalne samouprave...

U slučaju da racionalizacija zaobiđe općine Centar i Stari Grad i da se s istim mjerama skoncentrišu na druge općine u KS, gdje bi možda vlast mogla naići na manji otpor, iz Inicijative kažu da neće odustati od svojih zahtjeva. Cilj održane press konferencije je između ostalog bio poslati poziv vijećima roditelja u svim školama Kantona Sarajevo da im se pridruže jer bi svi na neki način racionalizacijom mogli biti pogođeni. U vezi s tim, Inicijativa je skupila tri hiljade potpisa građana Kantona Sarajevo, ne samo iz njihove dvije općine. Time su, kako kažu, željeli pokazati da mogu skupiti veću podršku nego što je bilo ko iz vlasti, ko se bavi obrazovanjem, skupio glasova na izborima.

Foto: A. Tikveša

Pročitajte o racionalizaciji i iz drugih uglova:

Racionalizacija nije samo stvar obrazovanja,

Za poboljšanje uslova rada,

Da racionalizaciji, ali ne ovakvoj,

Nasilje kao mjera štednje

Najnovije

Javne nabavke

Elektronske učionice, predmet za tužilaštvo

Školegijum redakcija

Pismo roditelja

Ministar Kazazović i 140 elektronskih učionica

Marko Ban

Online sedmica

Eksperimentalna online konfuzija

Merima Ražanica

Korak do kriminala

Sveta krava muzara Informatika

Nenad Veličković

Budžet

Krčmljenje bez računa

Nenad Veličković