Obrazovna politika

U potrazi za logikom

Nekom racionalizacija, nekom donacija

Amer Tikveša

15.08.2015

Samo nekoliko mjeseci nakon predloženih mjera štednje racionaliziranjem troškova u obrazovanju, Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade podijelilo je 80. 000 KM organizacijama koje se bave boksom, ekstremnim sportovima, brigidnim udruženjima i sl. Podsjećamo - Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade! Ne bi li se ono trebalo baviti isključivo obrazovanjem i naukom i tako dati svoj doprinos mladima?

Racionalizacija u osnovnim i srednjim školama je, izgleda, na raspustu. O njoj se gotovo nikako ne govori, potisnuli su je malo godišnji odmori a malo Zakon o radu. Na stranici Školegijuma o njoj je pisano mnogo. Ukratko ćemo podsjetiti samo na njenu svrhu – uštede u budžetu Kantona Sarajevo na račun smanjenja broja odjeljenja, broja zaposlenih, a govorilo se i o ukidanju devetogodišnjeg obrazovanja te spajanju pojedinih škola.

Sve to, opravdano, izazvalo je proteste kod jednog dijela zaposlenika u prosvjeti, roditelja i stručne javnosti. Jednom od svojih skorih odluka, Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade daje povod novim protestima. Radi se o dodjeli sredstava nevladinim organizacijama za projekte za mlade.

Tako široko postavljena oblast – mladi – za dodjelu daje opravdanje da se sredstva dodijele i Kunti i Panti. Za tako postavljen kriterij jedino opravdanje imamo u samom nazivu Ministarstva koje se pored nauke i obrazovanja, je li, bavi i mladima. Zakonski okvir za taj naziv ne postoji. U Zakonu o organizaciji i djelokrugu organa uprave i upravnih organizacija Kantona Sarajevo stoji: Ministarstvo za obrazovanje nauku i mlade vrši upravne i stručne poslove utvrđene Ustavom, zakonom i drugim propisima, koji se odnose na ostvarivanje nadležnosti Kantona u oblasti obrazovanja i nauke. Od šest sektora na koje su podijeljene nadležnosti u Ministarstvu – nema sektora za mlade. Unatoč tome, za projekte za mlade Ministarstvo je podijelilo 80.000 KM na 46 organizacija.

Evo nekih:

Najveći iznos je 3.000 KM. Njega su dobili, recimo, Bokserski klub Novi Grad, Klub ekstremnih sportova Igman – Ilidža, Judo klub Tori, OFK Biser 96, Klub borilačkih vještina Taekyon, itd. Mladi su borbeni, dalo bi se zaključiti.

Upola manje dato je nekoj militarističkoj tendenciji koju među mladima želi da promovira Savez brigadnih udruženja 1. korpusa Armije BiH. Ima tu još zanimljivih imena koja prepuštaju mašti na volju njihovo bavljenje, naprimjer, Udruženje za podršku ideja Skakavac.

O većini udruženja moguće ja saznati vrlo malo, gotovo isključivo preko njihovih FB stranica. I tim putem nemoguće je doći do podatka da su dobili sredstva i šta planiraju s njima uraditi. I na stranici Ministarstva ne možemo saznati šta će ta udruženja s mladima raditi. Također nema podataka o prijašnjim dobitnicima sredstava, tačnije o tome kako su utrošili sredstva i šta je postignuto na kraju projekta.

Nedovoljna transparentnost dodjele sredstava za razne projekte izazivala je uvijek sumnju u svrsishodno i pošteno odlučivanje o dobitnicima grantova. Nova vlast želi se predstaviti boljom, međutim, takvu praksu nije prekinula. Ministar Kazazović stalno potencira priču o unapređenju nastavnog procesa, kojem bi, po njegovim riječima, i najavljena racionalizacija trebala doprinijeti. Pa ako su predloženi projekti u skladu sa željama Ministarstva i realnim potrebama mladih, zašto onda stvar nije transparentnija, zašto se ne pohvale time kakve su projekte odabrali da podrže?

Možda bi to priču o racionalizaciji učinilo manje bolnom. Ovako neće. Racionalizacija bi također mogla ići i putem same reforme Ministarstva. Ono iz svog resora može izbrisati mlade. Oni se svakako podrazumijevaju u obrazovanju, a projekti u vezi s njima koje će Ministarstvo podržavati trebali bi se ticati isključivo nauke i obrazovanja. Svako drugo ministarstvo moglo bi preuzeti odgovornost za mlade unutar svog resora. Kroz navedene nazive organizacija vidimo da bi većina njih, recimo, mogla aplicirati kod Ministarstva kulture i sporta.

Ministarstvo obrazovanja i nauke bilo bi umnogome rasterećenije te više usmjereno na svoj resor i u neformalnim i neinstitucionalnim njegovim vidovima.

Foto: E. Kurtović

Pročitajte šta smo pisali o racionalizaciji:

Racionalizacija nije samo stvar obrazovanja,

Nasilje kao mjera štednje,

Cmizdravo saopštenje i mucavo obećanje,

ali i o drugim grantovima namijenjenim za mlade i obrazovanje: Novi ulog u obrazovanje, kulturu i mlade.

Najnovije

Javne nabavke

Elektronske učionice, predmet za tužilaštvo

Školegijum redakcija

Pismo roditelja

Ministar Kazazović i 140 elektronskih učionica

Marko Ban

Online sedmica

Eksperimentalna online konfuzija

Merima Ražanica

Korak do kriminala

Sveta krava muzara Informatika

Nenad Veličković

Budžet

Krčmljenje bez računa

Nenad Veličković