Odgojni aspekti

Završetak projekta „Dječija nedjelja“

Dječija prava – bosanski lonac

Lejla Reko Šarčević

13.10.2015

Obilježavanje Dječije nedjelje u Kantonu Sarajevo trajalo je od 5. do 10. oktobra. Pročitajte izvještaj sa završne manifestacija iz Doma mladih.

Dječaci i djevojčice iz JU Djeca Sarajeva zaplesali su sa roditeljima na sceni Doma mladih i počeli završnu manifestaciju u okviru ovogodišnje Dječije nedjelje u Kantonu Sarajevo.

U naredna dva sata na scenu su izlazili dječaci i djevojčice iz JU Djeca Sarajeva, KJU Dom za djecu bez roditeljskog staranja, srednjih i osnovnih škola: Druga gimnazija, Četvrta gimnazija Ilidža, Prosvjetno-pedagoški zavod KS – Katolički školski centar, Grbavica 1, Hamdija Kreševljaković, Isak Samokovlija, Mirsad Prnjavorac, te članice Kluba ritmičke gimnastike Bosna gym izvodeći svoje tačke.

Preobraženi u paprike, luk, paradajz i krompir prepirali su se koje povrće je korisnije za djecu: Vaše krompirsko visočanstvo je suvišno!, kaže djevojčica-paprika krompiru, nakon čega na scenu izlazi dječak–kuhar i pomirljivo zaključuje da su svi oni jednako važni pa će ih on oprati čistom vodom i od njih napraviti ukusni bosanski lonac koji je bogami zdrav i za djecu i za roditelje i nane i dede. Djevojke iz Katoličkog školskog centra izvele su baletsku tačku pod nazivom Poruke za mir, a mlade gimnastičarke pokazale su svoje akrobacije uz Kiketovu pjesmu Dječija gimnastika, čiji je ritam naročito obradovao mlađu publiku a ambijentu konačno dao atmosferu dječijeg dana – podigne se strašna graja kad vježbaju mala raja. O pravima i obavezama recitovali su učenici i učenice iz Osnovne škole Grbavica 1 dok djevojčica nije zašutjela jer nije mogla da se sjeti nastavka duge složene rečnice o obavezama koje svako dijete ima jer ima i prava, pa su svi zaplesali uz stihove S rukom u ruci lakše je sve.

(Fotografija preuzeta sa: porodicno.ba)

Najveću podršku publike dobio je igrokaz djece iz Doma za djecu bez roditeljskog staranja, koji su izveli dječak–skakavac koji nije mogao da skoči, djevojčica–bubamara bez šara na krilima, djevojčica–leptir bez krila i mali mrav kojeg je vjetar odnio pa ga njegova mama traži i na kraju pronađe jer su joj pažnju privukli skakavac, bubamara i leptir nedostacima pa kraj svi dočekaju sretni uzvikujući: Iako nemam kvila mogu biti od kovisti.

Još su se, svaki na svoj način, izdvojili nastupi: učenica Osnovne škole Isak Samokovlija sa plesom, dječaci iz škole Hamdija Kreševljaković sa recitalom i dječaci iz Druge gimnazije sa pjesmom. Učenice su uz ritme popularne muzike otplesale moderni ples u majicama s natpisima Break the rules, što je djelovalo kontrastno prethodnoj tački recitala Znaš li kako miriše Sarajevo u kojem je jedan dječak drugom opisivao miris grada poredeći ga sa mirisom nanine šamije, mirisom prelijepe stidljive djevojke, sa detaljima kako grad miriše Miljackom, ćevapima, džamijom i minaretom, crkvom i sinagogom, krvlju i suzom majke koja je dala svog sina da bi ti sad mogao mirisati i sve to imitirajući ton starog iskusnog muškarca. Usiljeni tenor kod osnovaca djelovao je mnogo neprirodnije i neuvjerljivije od načina na koji su učenici Druge gimnazije uz gitaru otpjevali stihove Zabranjenog pušenja virili smo dok se presvlačiš.

Nakon nastupa, djeca su sa bine prelazila među publiku i zajedno sa roditeljima napuštala salu tako da su posljednju tačku ispratili tek organizatori manifestacije i desetak gledalaca i gledateljki. Jedna od njih, pedijatrica u penziji, prokomentarisala je da joj se dopao cijeli nastup te da ju je naročito obradovalo što su u događaj bila uključena djeca iz Doma jer to znači svojevrsnu inkluziju u društvo. Djevojčica koja je bila s njom rekla je da je došla da gleda nastup drugarica i drugara iz škole.

Voditelj programa bio je Elvir Hadžijamaković Lilo.

 

Dvosatna manifestacija u polupraznom Domu mladih u organizaciji Ministarstva za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice KS i Kantonalne javne ustanove Porodično savjetovalište zatvorila je sedmicu u kojoj je bilo upriličeno 140 programa poput edukativnih radionica, izložbi dječijih radova, predstava itd. u kojima su učestovali roditelji i djeca. U cijelom projektu učestovalo je i 48 vladinih i 30 nevladnih organizacija. Vladine institucije otvorile su sedmicu posvećenu djeci sajmom Naši putokazi na kojem su prezentirali svoje usluge namijenjene djeci, roditeljima i porodici.

Tradicionalno, dječija nedjelja u svijetu obilježava se u prvoj sedmici mjeseca oktobra u svrhu skretanja pažnje na prava i potrebe djeteta te odgovornosti koje drugi imaju prema njima a koje su nevedene u Konvenciji o pravima djeteta koju je Generalna skupština Ujedinjenih nacija usvojila 20. 11. 1989. godine.

Ova je konvencija sadržana u Aneksu I Dejtonskog mirovnog sporazuma, čime se Bosna i Hercegovina obavezuje da će svakom djetetu osigurati zaštitu od svakog vida dikriminacije, da će do krajnje moguće mjere podržavati preživljavanje i razvoj djeteta, omogućiti mu da sačuva svoj identitet, da će osigurati djetetu koje je u stanju da oblikuje svoje vlastite stavove pravo da ih slobodno izražava, da će mu omogućiti slobodu da traži, prima i daje informacije i ideje svih vrsta, bez obzira na granice, bilo usmeno ili pismeno, u štampi, u obliku umjetnosti ili preko bilo kojeg drugog medija po dječijem izboru; slobodu misli, svijesti, religije; da će osigurati kvalitetnu zdravstvenu uslugu; da će podržavati proizvodnju i distribuciju dječijih knjiga, omogućiti svakom djetetu da upotrebljava svoj jezik ili mu obezbijediti prevodioca itd.

Porukama o miru, ljubavi, specifičnom mirisu jednog grada, brigi o zdravoj ishrani i fizičkoj aktivnosti; vrijednosti i koristi svakog djeteta bez obzira na nedostatke koje može da nosi sa sobom završena je sedmica u kojoj je Ministarstvo zajedno sa mnogobrojnim vladinim i nevladinim organizacijama posvetilo pažnju djeci. 

Najnovije

E-espresso

Zašto se u vrtićima zabranjuju šljokice

Školegijum redakcija

E-espresso

Mlađoj su djeci zanimljiviji ukrasni papir i kutije nego pokloni u njima

Školegijum redakcija

Intervju sa spremačicama

Higijena međuljudskih odnosa

Anes Osmić, Merima Ražanica

Inovativna nastava

Pjeskoviti nauk

Hana Huskić

Glas roditelja

S nejakih pleća države u školske ruksake!

Damir Dvorniković