Nova čitanja

Reagiranje: Mala škola pčelarstva za mlade s invaliditetom

Školegijum redakcija

04.11.2015

Iz Udruženja za razvoj ideja “Skakavac” javili su se reagiranjem na naš tekst “Nekom racionalizacija, nekom donacija. Njihovo reagiranje prenosimo u cijelosti.

Poštovani,
Obraćamo Vam se kao Udruženje za pod
ršku ideja ''Skakavac'' sa ciljem reagiranja na članak pod nazivom ''Nekome racionalizacija, nekome donacija'' objavljenog  15.08.2015.godine na vašoj web stranici.
 
U jednoj rečenici vašeg članak ste na jedan maliciozan i krajnje neprofesionalan način spomenuli naše udruženje.
Izvdvojit ću Vam tu rečenicu kako biste znali o čemu se radi . ''Ima tu još zanimljivih imena koja prepuštaju mašti na volju njihovo bavljenje, naprimjer, Udruženje za podršku ideja Skakavac.''
Ovom rečenicom ste naše udruženje doveli u jedan jako ružan kontekst a da se pri tome niste u potpunosti raspitali čime se bavimo i koji su nam osnovni ciljevi djelovanja.
Opravdanje za to nije ni činjenica što Ministarstvo za obrazovanje, nuku  i mlade Kantona Sarajevo ne objavljuje kompletne prijedloge projekte, što bi smo mi željeli da se radi, već jednostavno vaše neznanje i nekorektnost.
Sada ću vam, iako nisam dužan, kratko objasniti na šta se naš projekat za koji smo dobili sredstva od Ministarstva  za obrzaovanje nauke i mladie Kantona Sarajvo  odnosio i to čime se mi bavimo, da i u budućnosti ne biste iznosili proizvoljne i paušalne navode.
KRATAK OPIS PROJEKTNE IDEJE
Udruženje za podršku ideja ”SKAKAVAC” je izradilo projekt: “MALA ŠKOLA PČELARSTVA“. Projekt: "Mala škola pčelarstva" je namijenjen ciljnog grupi mladih osoba s određenim stepenom invaliditeta starosne dobi 7-18 godine života. Kroz teorijsku i praktičnu obuku-radionice, članovi ciljne grupe uče praktični rad o pčelarstvu i bogatstvu prirode. Projekt je zamišljen da članovi ciljne grupe vlastitim aktivnim učešćem uče o tehnikama izrade i izrađuju pčelinje košnice na tradicionalan način, upoznaju se sa životnom zajednicom pčela, proizvodnjom meda i značaju meda u zdravoj ishrani. U okviru projektnih aktivnosti, članovima ciljne grupe će biti omogućen susret i upoznavanje s tradicionalnim zanatima i kulturnom baštinom BiH, te teorijsko-praktičan rad u smislu izrade i održavanja pčelinjih košnica. U okviru projekta će se realizirati edukacija u cilju poticanja članova ciljne grupe na rad koji oplemenjuje i razvija interes za izradu pčelinjih košnica, te će ih ohrabriti da razvijaju samopouzdanje i radne navike, na osnovama radno-okupacijske terapije i rada. Socijalna inkluzija je proces učenja i odgajanja u cilju  razvoju tjelesnih, emocionalnih, društvenih i drugih sposobnosti, kojoj se pridaje velika pažnja u ovom projektu.
 
Projekat se uspješno realizuje u Centru za odgoj obrazovanje i rehabilitaciju Vladimir Nazor.Do sada smo zajedno sa djecom izradili dvije pčelinje košnice.Kompletne košnice su plod rada djece tj. njihovih ruku djelo.Košnice će ostati u vlasništvu Centra za odgoj obrazovanje i rehabilitaciju Vladimir Nazor.U prilogu vam šaljem određeni broj slika sa radiona.
Udruženje za podršku ideja ''Skakavac'' se kako vi kažete ''prepustilo mašti na volju'' pa smo vlastitim sredstvima i vlasitim trudom organizovali događaj pod nazivom ''Iskreni osmijeh'' koji se sastojao od predstave učenika Centra za odgoj obrazovanje i rehabilitaciju Vladimir Nazor, bazara na kojme su se mogle kupiti rukotvorine učenika po simboličnim cijenama.Na događaju je nastupao i sedamnaestogodišnji slijepi dječak koji se zove Denis Barta.
Detalje možete naći na našoj facebook stranici a prilažem vam i izvještaj medija koji su bili pristuni.
Nadam se da ste iz svega navedenog zaključili da rad i ciljevi našeg udruženja imaju više nego plemenit karakter.Novac koji smo dobili od Ministarstva za obrazovnje nauku i mlade je obični instrument putem kojeg želimo da djeca budu sretna i zadovoljan a nama kao udruženju bitan jedino iz tog razloga.
 
 
S poštovanjem,                                                                
 
 
L.P. Udrženje za podršku ideja,,SKAKAVAC" Sarajevo
Predsjednik Emir Arnautovic  
Napomena: Naslov i podnaslov su redakcijski.

Najnovije

Filmska lektira

Ljubav

Nikola Bešlić

Filmska lektira

David Bowie: Posljednjih pet godina

Nikola Bešlić

Magazin za pravedno obrazovanje

Čitajte Školegijum u 2018. godini

Školegijum redakcija

Filmska lektira

Živjela kraljica

Nikola Bešlić

E-espresso

Uloga odjeće na ispitu

Školegijum redakcija