Obrazovna politika

Saopštenje

Dijete ili poteškoća?

Školegijum redakcija

11.03.2016

Iz Udruženja EDUS oglasili su se povodom nalaza Komisije za kategorizaciju. Smatraju da je „'razvrstavanje' djece sa poteškoćama na lako, umjereno, teže i teško mentalno retardiranu djecu, za potrebe upisa u školu, nedopustiv diskriminatorski čin“. Saopštenje prenosimo u cijelosti.

U Kantonu Sarajevo je nalaz Komisije za kategorizaciju zakonski propis neophodan za upis i obrazovanje učenika sa poteškoćama u ustanove za specijalno obrazovanje.

Navedena Komisija radi prema Pravilniku o utvrđivanju preostale sposobnosti i razvrstavanju djece i omladine ometene u psiho-fizičkom razvoju, donesenog 2008. godine od strane Ministarstva za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Kantona Sarajevo, i prema članu 31. „razvrstavaju“ djecu na, vjerovali ili ne, "lako, umjereno, teže i teško mentalno retardiranu djecu"!

Također, proces prikupljanja medicinske dokumentacije koja je potrebna da bi se stupilo pred Komisiju je i za roditelje i za djecu dugotrajan i mukotrpan, a jedini rezultat je dokument kojim je dijete "razvrstano" i obilježeno.

Cjelokupna procedura se čini još apsurdnijom ako se u obzir uzme tvrdnja stručnjaka Zavoda Mjedenica da nalazi Komisije nemaju nikakvu pedagošku vrijednost tj. da im ništa ne znače s aspekta obrazovanja djece sa poteškoćama.

Iako je procjena onesposobljenja neophodna za utvrđivanje prava na socijalnu pomoć, u oblasti obrazovanja je nedopustiva i protivna osnovnim i zagarantovanim pravima svakog djeteta da ide u školu. Kategorizacija u obrazovanju bi trebala biti usmjerena prema specifikaciji edukativnih potreba djeteta s određenim poteškoćama, a ne svođenju djeteta na poteškoću, tj. obilježavanju i diskriminaciji.

Stoga Savjet roditelja EDUS-a, organizacije koja svakodnevno servisira više od 100 djece sa poteškoćama, traži promptno ukidanje navedenog uslova i suštinsku promjenu zakonskih propisa za upis i obrazovanje učenika sa poteškoćama u ustanove za specijalno obrazovanje u Kantonu Sarajevo.

Fotografija: Amer Tikveša

Najnovije

Inicijativa u Zastupničkom domu PSBiH

Amandman za GPS-narukvice treba ponoviti

Rubina Čengić

Vijesti iz Kaknja

Inicijativa mrtvorođenče

Hana Huskić

Javne nabavke

Elektronske učionice, predmet za tužilaštvo

Školegijum redakcija

Pismo roditelja

Ministar Kazazović i 140 elektronskih učionica

Marko Ban

Online sedmica

Eksperimentalna online konfuzija

Merima Ražanica