Odgojni aspekti

Polimeri i konzumeri 2:

Pasta za zube

Neda Monti

15.04.2016

Objasniti djeci da reklame često nude nekorisne i nepotrebne stvari lakše je kroz igru “uhvati reklamu u laži”. Može se igrati ispred TV-a ili u prodavnici. Za igru su potrebni informisan roditelj i radoznalo dijete. Zagarantovana zabava, i ušteda.

 Ponovo smo u prodavnici. Treba kupiti novu četkicu za zube. Djevojčica bira, bira bira… Kako da izabere kad ih ima svih boja i protagonista, Disney i NeDisney. Bira, i bira, i bira... I kad najzad izabere, opet ispočetka. Samo sada treba izabrati pastu. I one su svih boja i protagonista, Disney i NeDisney, i one koje imaju ime professional, koje izbjeljuju, smiruju, izglađuju, poliraju. Ne treba zubar, teta sa reklame kaže tako.

– Mogu li kupiti pastu za djecu? – pita ona.

– Misliš li da je bitno da je pasta za djecu?

– Pa što bi ih pravili ako nije bitno?

– Zato da se u ovakvoj situaciji, u kojoj se mi sad nalazimo, djeca zalijepe za Disney i NeDisney da bi prala zube. Za pranje zuba bilo bi dovoljno koristiti samo četkicu, ali ljudi vole da im usta svježe mirišu pa se tako sve počne usložnjavati i komplikovati. Dosadi ti onda taj miris, pa kupiš drugi. Onda ti i taj dosadi, pa sve tako nadalje. Onda stave u pastu specijalne molekule koje prepoznaju zubne neprijatelje, optičke izbjeljivače da ih izbijele i tako tuba paste za zube postane koncentrat najnovijih naučnih dostignuća u domenu zubne higijene i preventivne zaštite.

Otvoriš, namažeš na četkicu, istrljaš zube i pogledaš se na ogledalo. I? Čudo se desilo? Ne bih rekla. Hajde da pročitamo leđa pa da vidimo ličnu kartu ovih manekenskih tuba. To na leđima, kad se radi o kozmetičkim proizvodima, zove se INCI, što je skraćenica za International Nomenclature of Cosmetic Ingredients. To znači da se svi sastojci koji postoje i koji se koriste u kozmetičkoj industriji (njih oko 20.000) zovu na isti način u cijelom svijetu. U INCI-ju su svi popisani, po količinskom redu, od najprisutnijeg do najmanje prisutnog, sve do 1%. Prava je sreća da to postoji, pa tako niko ne može reći da se paraffinum u Finskoj kaže list od tikve.

Bitno je da znaš da niti jedan od ovih sastojaka nije toksičan niti protiv zakona, jer su prisutni u količini odobrenoj zakonom. Problem je kad u toku dana: opereš zube, opereš ruke, istuširaš se, namažeš se kremom za tijelo i kremom za lice. Onda je jasno da se količina prisutnih sastojaka sabere i akumulira. Dan za danom, zakonski dozvoljeni prag se pređe sigurno.

Čitamo dalje: bla bla bla, tensidi, bla bla bla konzervans! I to onaj koji izaziva nepoželjne reakcije!

– Što su ga stavili?

– Pa mora imati konzervans, opasnije bi bilo da ga nema.

– Ali zašto taj koji izaizva rekacije?

– Zato što je jeftniji, ubija sve bakterije, moćan je, toliko moćan da ne sređuje samo bakterije nego i druge stvari u tijelu i ustima.

– Pa ima li neki drugi?

– Ooo, nego šta nego ima!

– Pa što ga ne stave?

– Zato što je skuplji. Ali nije skup, samo je malo skuplji od onog drugog. Kad bi ti pravila kolač, koje bi sastojke izabrala: najjeftinije, čiji su porijeklo i kvalitet sumnjivi, ili one koji su kvalitetni i zdravog porijekla?

– Pa kvalitetne!

– Eto vidiš, to je ista logika koju bi trebali da poštuju svi autori proizvoda namijenjenih ljudima i prirodi. Ali evo, kod ove paste namijenjene ljudima, to se ne poštuje. Pogledaj ovu, ova je kvalitetna i poštena, ima malo sastojaka. Inače je skoro pa pravilo: što manje to bolje. A bilo bi dovoljno umočiti četkicu u sodu bikarbonu i istrljati zube, isprati i gotovo. Ima i nekoliko biljki koje su vrlo korisne za zube i usta, ima više mogućnosti za pranje zuba i sve su, što je najvažnije, jed-no-stav-ne!

– Ali soda bikarbona grebe zube!

– Soda bikarbona ne stigne da grebe ništa, jer je rastvorljiva u vodi, rastvori se prije nego naudi. Nešto što je sigurno viška u ovoj pasti su tensidi.

– Šta su tensidi?

– To su tvari koje prave pjenu i rastvaraju prljavštinu i masnoću.

– Pa što se to stavlja u pastu?

– Ne znam. Valjda da pasta obavi bolji posao pa da opet kupe tu istu.

– A od čega zavisi zdravlje zuba?

– Od održavanja čistoće, svakako, ali je bitna i ishrana. Ako ne opereš zube poslije jela, ostaci hrane postanu jelo za bakterije, koje se namnože i počnu da jedu i zube. Ako otkloniš poslije jela sve ostatke, onda bakterije nemaju šta da jedu. Za otklanjanje ostataka hrane nijedna super-naučna-manekenska-disney-nedisney tuba ne bi riješila problem više nego što bi to uradila poštena tuba. (A i sama četkica.) Prva puca od sastojaka i košta 10 puta više nego što vrijedi.

– A druga?

– Druga je poštena i puca od zdravlja.

Pročitajte i:

Polimeri i konzumeri 1

Polimeri i konzumeri 3

Polimeri i konzumeri 4

Polimeri i konzumeri 5

Polimeri i konzumeri 6

Polimeri i konzumeri 7

Najnovije

E-espresso

Zašto se u vrtićima zabranjuju šljokice

Školegijum redakcija

E-espresso

Mlađoj su djeci zanimljiviji ukrasni papir i kutije nego pokloni u njima

Školegijum redakcija

Intervju sa spremačicama

Higijena međuljudskih odnosa

Anes Osmić, Merima Ražanica

Inovativna nastava

Pjeskoviti nauk

Hana Huskić

Glas roditelja

S nejakih pleća države u školske ruksake!

Damir Dvorniković