Odgojni aspekti

Polimeri i konzumeri 3:

Kreme

Neda Monti

22.04.2016

Objasniti djeci da reklame često nude nekorisne i nepotrebne stvari lakše je kroz igru “uhvati reklamu u laži”. Može se igrati ispred TV-a ili u prodavnici. Za igru su potrebni informisan roditelj i radoznalo dijete. Zagarantovana zabava, i ušteda.

Najnovije dostignuće protiv znakova starosti kože, 78% manje bora! Crvenilo kože nestaje u rekordnom roku od dva dana! Celulit se smanjuje preko noći! Bolje nego laser! Uspješnije od plastične hirurgije! Najnovija molekula koja udesetostručuje učinak protiv starenja!

– Mama, jesi vidjela?

– Jesam, hajde da čitamo INCI:

Prva krema: bla bla bla paraffinum liquidum, bla bla bla dimethicone bla bla trimethicone bla bla bla imidazolidinyl urea, bla bla bla diazolidinyl urea.

– Mama, prepoznala sam ružne konzervanse.

Brava!

– Ali ne znam zašto su ružni? I šta je ovo drugo?

– Ružni su jer nastave da oslobađaju formalin nakon što su ga angažovali u ubijanju bakterija. Formalin je jako, jako štetan za ljude. A ovo drugo je isto ružno. Paraffinum liquidum je derivat nafte, vrlo pročišćen i vrlo vrlo, vrlo jeftin. Nusprodukt rafinerija. Skupo ga je eliminisati, pa ga pročiste i prodaju kozmetičkoj industriji, a i farmaceutskoj. Nije kompatibilan sa kožom, ima barem desetak biljnih ulja koja su zdravija, korisnija i kompatibilnija. Industrije kažu da je paraffinum pročišćen i da nije štetan, bitno je da je nečistoća ispod dozvoljene granice.

– A šta ako je blizu granice?

– Odlično pitanje! Recimo da je granica 3, a krema sadrži paraffinum 2,9. Bi li ti svojoj kćerki namazala kremu koja samo za 0,1% više postaje zabranjena?

– Ne!

– Jedan mudri čiko, hemičar, ponudio je braniocima naftnog derivata da ga stave sebi u salatu ako je čist, kompatibilan i zdrav. Ne znamo da li su pristali, mislim baš da nisu.

– Pa zašto ne stavljaju u kreme ta biljna ulja?

– Pa, opet, zato što je derivat nafte puno jeftiniji, tako da se puno više zaradi. Za pravljenje krema treba ti recept, kao za kolač. Za kolač uvijek, ili skoro uvijek, treba brašno, jaja, šećer, masnoća i onda raznorazni dodaci u vidu oraha, čokolade, voća i drugih poslastica. Otprilike, treba ti neka masa da u nju onda staviš poslastice koje voliš. E sad, masa je masa, ti bi napravila masu od kvalitetnog zdravog brašna, pa bi dodala sigurno čokoladu. Ispao bi kolač bez prevare. Za kreme isto treba masa, a nju čine: voda i masnoća. Onda treba i emulzija, da pomiri vodu i masnoću, jer su one vječiti neprijatelji i moraju imati pregovarača. U masu se onda, u manjim količinama, dodaju korisne tvari.

– Šta su korisne tvari?

– Pa to su poslastice, ekstrakti od korisnih biljki koje koža voli. Znači: voda, biljna masnoća, emulzija i ekstrakti od biljki, neki dobroćudni konzervans, i to je to. A na svim ovim INCI piše prvo voda, a na drugom mjestu paraffinum, pa onda na kraju neki ekstrakti. To bi ti bilo kao kolač od superrafiniranog brašna sa dodatkom superrafiniranog ulja i na kraju prstohvat čokolade. Njam njam! Je l' de? Možda bi to bilo i ukusno, ali sad kad znamo da može puno bolje, i zdravije, ne bi mi se to jelo. I sa kremama je tako. Zabušavaju na masi, pa onda dodaju prstohvat naučnozvučnih molekula ili prstohvatić nekih biljki, pih!

– A šta je dimethicone i ovo drugo slično?

– To su silikoni, isto naftnog porijekla, služe za odličnu izolaciju kod postavljanja prozora, vrata, i inače u gradnji i slično.

– Pa šta rade u kremama?

– Rade, rade, rade da kreme budu glatke, glatke, pa kad namažeš, a one klize, klize. To se jako sviđa tetama, to im je prvi utisak, a prvi utisak je sve u marketingu. Teta kaže teti kako je krema glatka i klizi, mora da je dobra, i sigurno će je opet kupiti.

– Za šta je koristan silikon?

– Na koži ni za šta, nažalost, i tu se ponaša kao izolant, a nije nikako razgradljiv. U kremama služi da glatko klizi, u kozmetici da se šminka zalijepi za kožu pa traje cijeli dan. Njegova je uloga otprilike kao pojačivač prvog utiska i trajanja, kao neki doping otprilike. Doping je u sportu zabranjen zakonom, zato što je to varanje.

– A u kremama je dozvoljen!?

– Za sada jeste. Nadajmo se da će se zakon promijeniti. Uglavnom, nama ne treba, a ne treba ni zemlji, jer se ne razgrađuje.

– Pa kome treba?

– O, pa onima koji prave kreme. Radi se o zaradi, procentima, brojevima.

– A naša koža?

– Srećom je izdržljiva. Ali, sve ima rok trajanja, duži ili kraći, pa i ona. Zato trebamo znati da imamo izbor, bilo da se radi o hrani, bilo o proizvodima za ličnu ili kućnu higijenu. Većina sredstava za kućnu higijenu se mogu lako i brzo proizvesti po sistemu DIY (Do It Yourself). Što se tiče lične higijene ili njege, i to se može DIY, ali uslovi u stanu nisu nikad dovoljno čisti da bismo mogli konkurisati poštenim proizvođačima, kojih srećom ima sve više. Pa kad su tako pošteni i kad su odlučili da ne koriste glupe sastojke usprkos većini, bolje je da kupimo njihove kreme, neka oni zarađuju jer zaslužuju, jer njihov posao nije samo slučajan izbor, a ni samo posao. To je i stil života, to je etika koja, ako se poštuje sa obje strane, proizvođač-potrošač, može samo da donosi dobro, nama, njima i planeti!

Pročitajte i:

Polimeri i konzumeri 1

Polimeri i konzumeri 2

Polimeri i konzumeri 4

Polimeri i konzumeri 5

Polimeri i konzumeri 6

Polimeri i konzumeri 7

Najnovije

E-espresso

Zašto se u vrtićima zabranjuju šljokice

Školegijum redakcija

E-espresso

Mlađoj su djeci zanimljiviji ukrasni papir i kutije nego pokloni u njima

Školegijum redakcija

Intervju sa spremačicama

Higijena međuljudskih odnosa

Anes Osmić, Merima Ražanica

Inovativna nastava

Pjeskoviti nauk

Hana Huskić

Glas roditelja

S nejakih pleća države u školske ruksake!

Damir Dvorniković