Obrazovna politika

Tabula Rasa 10

Webovanje, ludom radovanje

Jasmina Bajramović

22.05.2016

Ako bi se vrijeme i učinak mjerili u tabulama (rasama), onda je broj 10 sasvim dovoljan da se vratimo na početke naše skromne dodjele priznanja gdje je ne dobiti priznanje – najveća nagrada. Rijetko je koje od 13 ministarstava uspjelo izbjeći arhiviranju makar jedne TR – ustvari, bez velike frazeologije, samo je jedno ministarstvo uspjelo u ovom čudnovatom poduhvatu. Brojevi ne lažu.

Kako je već najavljeno, ovosedmično izdanje je jubilarno – deseto. Kako, eto, ipak obilježavamo deset sedmica (ne)rada naših obrazovnih ministarstava, bilo bi dobro pogledati ko je koliko objavljivao i čije su stranice zjapile prazne po nekoliko mjeseci (pa čak i nekoliko godina, kako smo prikazali u uvodnom tekstu). Kada bismo imali mogućnost klađenja na rezultate, ova bi kladionica bila osuđena na propast. Nakon trećeg tabularnog prikaza, bilo je jasno na koja ministarstva uvijek možemo računati da će se pojaviti na samom vrhu. Bilježi – dobijam 100%. Jedino ministarstvo koje je do sada uspjelo ne dijeliti tabularnu sudbinu ostalih kantonalnih drugara je Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade KS zato što su, bez obzira na vizuelno poprilično sumornu stranicu koja posjetioca baš i ne izaziva na dublje istraživanje, ipak dosta informativni kada je u pitanju rad ministarstva. Fokus nije isključivo na hodočašćima svete ministarske figure, već i na konkretnim djelatnostima (koliko će njih zbilja biti izvršeno, ostaje da pratimo). A tabularni prikaz izgleda ovako:

Ovaj presjek vegetativne djelatnosti naših ministarstava ne znači da su ovosedmične tabule na čekanju. Naprotiv; ovaj put, da ne bismo baš uvijek insistirali na tekstualnom prikazu, tu je i koja fotografija. 

Zlatna Tabula Rasa – jedna, a pet kandidata. Međutim, ni prvi ni posljednji put da vijesti izostanu upravo sa ovih stranica. HBŽ, ZHŽ, HNK, SBK i Brčko distrikt počesto su u TOP 5 zbog potpunog izostanka bilo kakve vijesti. Dok je, npr., ovo donekle razumljivo za Odjel za obrazovanje Brčko distrikta ili HNK jer ne posjeduju vlastitu stranicu, ostale nemaju tog tehničkog izgovora. Nula bodova i mjesto na tabeli.

Srebrna Tabula Rasa

Za USK jedno je izvjesno – ukoliko izostane glavna nagrada, utješnu će sigurno dobiti. Ovaj put čak imamo jednu jedincatu vijest, što je, poznavajući historiju njihovih aktivnosti, ipak izvjesno osvježenje i promjena. Međutim, pomalo je deprimirajuće vidjeti da su vijest o dešavanjima u vlastitom ministarstvu preuzeli sa informativnog portala Klix.ba; ista je vijest objavljena i na stranici Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke, pa se makar u tom obliku mogla prenijeti sa njihove stranice (i iz ruku njihove PR službe).

Brončana Tabula Rasa 

ZDK, naravno. Ponekad je manje više, a više – ne znači apsolutno ništa. Formalno, dvije su vijesti na stranici. Suštinski, riječ o jednoj vijesti – najava događaja i finalna informacija o završenom događaju. The end.

Detalje u vezi s ostalim ministarstvima možete vidjeti na infografici.

Prazne internet ploče 12;

Prazne internet ploče 11;

Prazne internet ploče 9;

Prazne internet ploče 8;

Prazne internet ploče 7;

Prazne internet ploče 6;

Prazne internet ploče 5;

Prazne internet ploče 4;

Prazne internet ploče 3;

Prazne internet ploče 2;

Prazne internet ploče 1

Najnovije

Inicijativa u Zastupničkom domu PSBiH

Amandman za GPS-narukvice treba ponoviti

Rubina Čengić

Vijesti iz Kaknja

Inicijativa mrtvorođenče

Hana Huskić

Javne nabavke

Elektronske učionice, predmet za tužilaštvo

Školegijum redakcija

Pismo roditelja

Ministar Kazazović i 140 elektronskih učionica

Marko Ban

Online sedmica

Eksperimentalna online konfuzija

Merima Ražanica