Obrazovna politika

Prazne internet ploče 12:

Oprez, vlada Garfield web sindrom!

Jasmina Bajramović

10.06.2016

Klupe se još nisu ni pošteno počele hladiti, a ljetna groznica naših ministarstava je već počela. Na njihovim web stranicama imate poriv da potražite disclaimer (ili makar automatsku poruku): „Od tog i tog datuma smo na godišnjem odmoru. Molimo da u tom periodu uvažite nedostatak informacija“. Ali, ko je lud da na ovim stranicama dođe radi konkretne informacije (osim Školegijuma, možda). Naivčine!

Foto: Kim Newberg

Zlatna Tabula Rasa – U nekom od narednih jubilarnih pregleda ove mini sedmične analize sigurno će biti jasno da je Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke gotovo za petama našem starom veteranu i višemjesečnom osvajaču ove prestižne titule, Unsko-sanskom kantonu. Ove sedmice su zagazili u avanturu promjene vizuelnog identiteta stranice. Kada kažemo zagazili, baš mislimo na trajanje ove radnje, jer je proces još uvijek nezavršen, tako da čitalac ne može pročitati vijest koja nije stara makar 20 dana. Pretpostavljamo da je riječ o tehničkom problemu, što ne opravdava administratore. 

Srebrna Tabula Rasa – Ovaj put nas je USK odlučio iznenaditi jednom vrlo konkretnom i realnom tehničkom opstrukcijom – nemogućnošću pristupa stranici. Kažemo realnom, jer su prethodni mjeseci pokazali da ova domena samo zauzima (dragocjeni?) internet prostor; u prethodnim sedmicama posjete, iznjedrila je sveukupno pet vijesti o obrazovanju.

Brončana Tabula Rasa – Ove sedmice gotovo je nevjerovatna razina web nerada: od ukupno 13 stranica koje pratimo, čak je njih osam odlučilo odmoriti se od silnog posla koji inače obavljaju u smislu informisanja javnosti o svom radu. Popustila su čak i ona ministarstva koja inače relativno ažurno i redovito postavljaju vijesti, koliko god one suhoparne bile: TK, recimo, ili Ministarstvo prosvjete i kulture RS. Ovo je cjelovit neradnički spisak: FMON, USK, Županija Posavska, BPK, SBK, HNK, ZHŽ i Kanton 10.

Pogledajte i infografiku.

Tabulanje sedmice:

Sastanak s ravnateljem Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvalitete BiH (http://www.bdcentral.net/index.php/hr/vijesti/4096-sastanak-s-ravnateljem-agencije-za-razvoj-visokog-obrazovanja-i-osiguranje-kvaliteta-bih), 2. 6. 2016.

Eh, ovako izgleda vijest koja je idealan pokazatelj kako se politika iz šupljeg u prazno može pokušati prodati kao konkretan rad i zalaganje određene institucije. Akteri vijesti su, sa jedne strane, gradonačelnik Brčko distrikta dr. Anto Domić, a sa druge, ravnatelj Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvalitete BiH Enver Halilović. Povod razgovora: stanje visokog obrazovanja u Brčko distriktu.

„Radilo se o informiranju ravnatelja Agencije od strane gradonačelnika o radu i izazovima s kojima se susreću visokoškolske institucije na području Brčko distrikta BiH, a posebice s obzirom na rad i zabranu rada jednom dijelu univerziteta na području Distrikta.

Sve je to sagledano u kontekstu pravne regulative kako Brčko distrikta BiH tako i Bosne i Hercegovine u cjelini. Konstatirana je potreba za održavanjem sastanka u proširenom sastavu s predstavnicima u vlasti i administraciji na području Distrikta kao i univerziteta s jedne strane i Agencije za razvoj visokog obrazovanja s druge strane.“

Kako je sagledano u kontekstu pravne regulative? Koji su to konkretni problemi – također ne znamo ukoliko ne računamo maglovitu konstrukciju „rad i zabrana rada jednog dijela univerziteta na području Distrikta“. Kojeg univerziteta (pretpostavljamo privatnog)? Zbog čega je zabranjen rad? I na kraju – konstatirana je „potreba za održavanjem“ drugog sastanka na kojem bi vjerovatno bila „konstatirana potreba za nastavkom održavanja saradnje“... Suhoparni administrativni rječnik i vijesti bez zaključka možda ne trebaju nikoga iznenaditi – osim kada se njima pravda konstantan institucionalni nerad i mazanje očiju održavanjem sastanaka bez konkretnih zaključaka.

Prazne internet ploče 11

Prazne internet ploče 10

Prazne internet ploče 9

Prazne internet ploče 8

Prazne internet ploče 7

Prazne internet ploče 6

Prazne internet ploče 5

Prazne internet ploče 4

Prazne internet ploče 3

Prazne internet ploče 2

Prazne internet ploče 1

 

Najnovije

Intervju, Boris Jokić

Politika je iskoristila reformu za trgovačku monetu

Namir Ibrahimović

Intervju

Od naredne školske godine novi kurikulum eksperimentalno u školama

Namir Ibrahimović

Bijela sedmica

Profitiraće samo Intersport

Školegijum redakcija

Bijela sedmica

Nastavak slaloma kroz sarajevsku školu skijanja

Školegijum redakcija

Saopštenje

Učenici moraju imati ravnopravan status

Školegijum redakcija