Obrazovna politika

Prazne internet ploče 13

Veveve anemije!

Jasmina Bajramović

19.06.2016

Kao i prethodnih sedmica, intenzitet objava (ili, bolje rečeno, slabašni puls) web stranica ministarstava ili njihovih vlada u znatnom je opadanju. Poput onih čija prava treba da štite i razvijaju – učenika i učenica – i ministarstva su valjda na raspustu, pa nas povremeno počaste „susretima“, „posjetama“ ili „najavama“. Da li želim reći da je stanje rada ministarstva ekivivalentno radu njihovih web glasila? Zaključite sami.

Foto: Georges Grondin

Zlatna Tabula Rasa – FMON je izgleda potpuno obeshrabreno svojim vizuelnim web makeoverom pa čeka da rezovi i rane potpuno zacijele. Stanje vijesti: posljednja objava iz 1. juna, istovjetno prošlosedmičnoj situaciji. Da u 15 dana baš i ne mogu podići svoj site, malo je vjerovatno. Ni pojedinačne sekcije na stranici nisu ništa bolje ažurirane. Primjera radi, sekcija Visoko obrazovanje bilježi posljednju objavu iz 2. februara.

Srebrna Tabula Rasa – Stranica koja je spomenuta u prvim analizama i dodjelama Tabula, a kojoj se tokom proteklih 13 tituliranja nismo u potpunosti posvetili je stranica Ministarstva obrazovanja SBK. Rekli bismo da portal koji pri otvaranju tako zdušno nudi čak ČETIRI jezične opcije (bosanski, hrvatski, srpski, engleski), daje makar isto toliko opcija za pregled vijesti. Jedino čemu je ova stranica relativno posvećena jesu obavijesti o vozačkim ispitima, pa nije jasno kako se makar istom učestalošću (jednom u sedam dana) ne mogu postaviti i vijesti o aktuelnom obrazovnom stanju ovog kantona. 

Brončana Tabula Rasa – Sedam je stranica bez vijesti tokom protekle sedmice, od kojih su dvije već svoju nagradu spremile (SBK, FMON). USK se, vjerovali ili ne, izvukao iz svoje standardne jalove web egzistencije i uspio nacijediti puna dva obavještenja iako su ona više retroaktivni postovi za prethodnu sedmicu jer im tokom prethodnog ocjenjivanja nije bilo moguće pristupiti. Ostale stranice bez ikakvih novosti su već spomenuti FMON i SBK, te Županija Posavska, Brčko distrikt, ZHŽ, ZDK i Kanton 10.

O ministarstvima i njihovim objavama detaljnije pogledajte na linku: https://infogr.am/b7fa5238-7fc3-4f0c-b251-3daf6051311e

Tabularenje sedmice:

Ministar Damir Žuga prisustvovao konferenciji „Digitalno učešće za sve“ u okviru XIV Dana Visokih narodnih škola u Berlinu (http://mo.bpkg.gov.ba/novosti/4776/ministar-damir-zuga-prisustvovao-konferenciji-digitalno-ucesce-za-sve-u-okviru-xiv-dana-visokih-narodnih-skola-u-berlinu), 14. 6. 2016.

Kao da se sve što se tiče rada ministarstava svodi upravo na nekoliko suštinskih glagola: prisustvovati/učestvovati. Najveći broj vijesti je fokusiran na tu radnju: ministri su posjetili; ministri su prisustvovali (obično polaganju kamena temeljca ili proglašenju pobjednika takmičenja, obilježavanju dana škole ili sličnom jubilarnom datumu); ministri su učestvovali. Konkretnije, ova se vijest našla na stranici Ministarstva obrazovanja, nauke, mladih, kulture i sporta BPK Goražde – stranici koja rijetko kad bilježi bilo kakav sadržaj naročito s obzirom na činjenicu da je naziv samog ministarstva bogatiji od postova vlastite stranice. Dakle, ministar Žuga je prisustvovao konferenciji poprilično općenitog naziva Digitalno učešće za sve. Iz siromašnog teksta o suštini posjete bh. učesnika ovoj konferenciji jedino možemo saznati koliko ih je otišlo (četverica), koliko je bilo prisutnih sveukupno, te o čemu je, u 20-tak riječi, bilo riječi: Nacionalni i internacionalni eksperti iz privrede, nauke, politike i društva su pored toga imali priliku da u okviru 6 različitih foruma sa kolegama iz Visokih narodnih škola diskutuju o raznovrsnim facetama digitalnih promjena u našem društvu i razmjene iskustva o ulozi obrazovanja odraslih u promjenama kojima svakodnevno svjedočimo. Facete digitalnih promjena, razmjena iskustva o ulozi obrazovanja odraslih... sve zvuči poprilično floskulativno, ali je iz ovog malog siromašnog izvještaja jasno da su naši učesnici otprilike bili nijemi posmatrači (ili su makar ostali nijemi za potrebe ovog teksta na inače bljedunjavoj web stranici ministarstva). Ništa novo, svakako, ali ako je ova vijest jedina vrijedna informacija ispred ovog ministarstva (u nekoliko mjeseci praćenja!), onda će Školegijum nastaviti prisustvovati – i kritikovati – ovakav vid obrazovnog rada i njegove prezentacije.

Pročitajte i prethodne Tabule.

Najnovije

Inicijativa u Zastupničkom domu PSBiH

Amandman za GPS-narukvice treba ponoviti

Rubina Čengić

Vijesti iz Kaknja

Inicijativa mrtvorođenče

Hana Huskić

Javne nabavke

Elektronske učionice, predmet za tužilaštvo

Školegijum redakcija

Pismo roditelja

Ministar Kazazović i 140 elektronskih učionica

Marko Ban

Online sedmica

Eksperimentalna online konfuzija

Merima Ražanica