Medijska kultura

(PRESS)edmica u tragovima, 12-19.02.

Kladionicom ću te, nacionalizmom ću te

Školegijum redakcija

21.02.2018

Stavi mi iks na logiku bh. obrazovanja

Lia Koltyrina/Shutterstock.com

1. Iako roditelji slikaju udžbenike koje njihova djeca koriste, izdavačka kuća "Alfa" iz Mostara tvrdi da se sporni matematički udžbenik sa zadatkom iz kladionice ne koristi u nastavi. Roditelji navode da se u osnovnim školama po hrvatskom planu i programu matematika uči na zadatku u kojem su se tri penzionerke kladile u sportskoj kladionici i trebaju da podijele novac. Iz "Alfe" navode da je zadatak koji je objavljen u medijima uklonjen iz udžbenika čim je zapažen, te da je sporni primjerak prvo izdanje udžbenika.


2. U pripremi zajednički nastavni plan i program Republike Srpske i Srbije – Usklađivanje nastavnog programa je dio Deklaracije o opstanku Srba koju su prošle godine najavili Aleksandar Vučić i Milorad Dodik. Najavljeno je da će se Deklaracija odnositi na pravo upotrebe jezika i ćiriličnog pisma, izučavanje istorije i nacionalne geografije, njegovanje kulture, te herojskih i slobodarskih tradicija. Analizirajući postojeće programe, predstavnici pedagoških zavoda s obje strane Drine utvrdili su da je gradivo približno isto, ali, ističu, određeni sadržaji se trebaju upotpuniti.


3. Vlada Japana uložila 230.000 KM za obnovu dvije osnove škole u Kladnju i Višegradu – Ambasador Japana u Bosni i Hercegovini Kazuja Ogava potpisao je ugovore za dodjelu grant-sredstava u iznosu od gotovo 230.000 KM, koje je Vlada Japana osigurala za dva projekta u oblasti obrazovanja. Sredstva će biti utrošena na obnovu dvije osnovne škole u Kladnju i Višegradu. Oko 96.500 KM osigurano je za obnovu Osnovne škole "Kladanj", a 133.145 KM za obnovu Osnovne škole "Vuk Karadžić" u Višegradu.


4. Od 2019. na UNSA nova edukacija IT stručnjaka u skladu s tržištem rada – Učenici srednjih škola bi od sljedeće akademske godine trebali imati mogućnost upisa na dvogodišnje studijske programe iz oblasti informacionih tehnologija na fakultetima u Kantonu Sarajevo s planom i programom potpuno prilagođenim potrebama tržišta rada. Programi su osmišljeni tako da kroz dvogodišnju formalnu edukaciju kreiraju kadrove koji odgovaraju potrebama IT kompanija.

Najnovije

Svjetski mediji o obrazovanju

Privilegija je jedino što ocjenjujemo u doba pandemije

Merima Dervišić

Svjetski mediji o obrazovanju

Trebaju li škole plaćati internet nastavnicama

Merima Dervišić

Svjetski mediji o obrazovanju

Zašto videopozivi toliko umaraju

Merima Dervišić

Svjetski mediji o obrazovanju

Kako će škola izgledati (ako se vratimo na nastavu)

Merima Dervišić

Kad pandemija u školi pomiješa nauku i teoriju zavjere

Za svako pitanje postoji odgovor

Amna Dervišagić