Medijska kultura

(PRESS)edmica u tragovima, 27.03.-04.04.

Škole bez učenika u državi sa 62 fakulteta

Školegijum redakcija

05.04.2018

Je li lakše studentu bez biblioteke ili roditelju s kaznom?

Foto: blusch/Pixabay.com

1. U BiH postoje 62 visokoškolske ustanove, najbolje rangiran sarajevski Univerzitet – Na stranici Webometricsa najbolje rangirani univerzitet u BiH je Univerzitet u Sarajevu (UNSA), i to na 2.039. mjestu, prema podacima s početka godine. Na drugom mjestu je privatni Internacionalni Univerzitet u Sarajevu (IUS), na 3.362. mjestu, dok je treći iz BiH Univerzitet u Tuzli, i to na 3.480. mjestu.

Portal Klix, 3.4.2018.

 

2. Visoke novčane kazne za roditelje koji ne upišu svoju djecu u školu – Ako roditelj bez opravdanog razloga ne upiše dijete u prvi razred osnovne škole, platit će novčanu kaznu u iznosu od 100 do 5.000 maraka, ovisno o tome u kojem dijelu Bosne i Hercegovine živi. Iznosi kazni razlikuju se od kantona do kantona. Najviše kazne određene su u Zapadnohercegovačkom kantonu.

Portal Dnevni avaz, 3.4.2018.

 

3. Opremanje biblioteke Univerziteta u Sarajevu – Aneksom 4. Sporazuma o realizaciji Projekta izgradnje i opremanja Univerzitetske biblioteke u Kampusu Univerziteta u Sarajevu (UNSA) predviđeno je izdvajanje 1.000.000 KM iz Budžeta KS za nastavak realizacije ovog projekta. Finansira se sredstvima Saudijskog fonda za razvoj, koji je za izgradnju i opremanje biblioteke osigurao oko 17 miliona dolara.

Portal Vijesti.ba, 30.3.2018.

 

4. Sve više nastavnika, a sve manje školaraca u Krajini – Podaci o 6.000 manje upisane djece posljednjih pet godina, što su brojke iz Pedagoškog zavoda Unsko-sanskog kantona, ratuju s nalazima budžetskih inspektora kantonalnog Ministarstva finansija, koji su prošle godine u šest škola utvrdili povećanje broja uposlenih na osnovu povećanih izdavanja za plaće u martu i aprilu.

Portal Al Jazeera Balkans, 31.3.2018.

Najnovije

Svjetski mediji o obrazovanju

Biblioteke više ne naplaćuju kazne zbog kašnjenja

Merima Dervišić

Svjetski mediji o obrazovanju

Botoks zabranjen mlađima od 18 godina

Merima Dervišić

Erduan Kafedžić, direktor Ureda za borbu protiv korupcije u kantonu Sarajevu

Najviše prijava se odnosi na obrazovanje

Svjetski mediji o obrazovanju

Priča o čovjeku koji je tužio Nirvanu

Merima Dervišić

Svjetski mediji o obrazovanju

Pet dana opravdanog odsustva za bolje mentalno zdravlje

Merima Dervišić