Obrazovna politika

Očuvanje i kontrola sjećanja

Djecu vam neću oprostiti

Saša Buljević

23.04.2018

Milorad Dodik finansira izgradnju spomenika stradaloj djeci Istočnog Sarajeva

Fotografije: Saša Buljević

U dvorištu Osnovne škole Sveti Sava u Istočnom Sarajevu, u Republici Srpskoj, uskoro bi trebao biti izgrađen spomenik stradaloj djeci Istočnog Sarajeva. Gradnju će finansirati Milorad Dodik, a stradanje će biti obilježavano 11. marta, rekla je direktorica te škole Danijela Mrda na akademiji Djecu vam neću oprostiti, koja je upriličena u okviru manifestacije Dani sjećanja.

Predsjednik RS-a Milorad Dodik finansiraće izgradnju spomen-obilježja za stradalu djecu srpskog Sarajeva. Spomen-obilježje će biti predstavljeno i postavljeno u dvorištu škole. Smatramo da će 11. mart, kada planiramo obilježavati stradanje, okupiti ne samo građane Istočnog Sarajeva, nego i sve naše učenike, koji će na ovaj način trajno, kroz istorijske časove, njegovanjem uspomena na stradale vršnjake, graditi osjećaj pripadnosti i očuvati sjećanja. Na taj način život pobjeđuje smrt. A žrtve nisu bile uzaludne. Neka žive naši potomci i neka živi Republika Srpska, rekla je Danijela Mrda, inače zastupnica SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Manifestacije ove vrste, skrojene po gebelsovskoj recepturi, još jednom nas podsjećaju na to ko kontroliše škole i da one na prvom mjestu služe za reprodukciju glasačkog tijela, čije se sjećanje i prošlost strogo nadziru. Jer, govornici na ovoj manifestaciji i njihovi politički gospodari dobro znaju ko kontroliše prošlost, sadašnjost i projektuje budućnost.

 

 Slika 1

 

Dani sjećanja otvoreni su čitanjem imena 111 poginule djece. Imena su čitala dva učenika OŠ Sveti Sava, obučena u kostime anđela, uz pratnju hora Muzičke akademije u Istočnom Sarajevu. Nakon čitanja uslijedilo je intoniranje himne Republike Srpske, poslije čega je naglašeno da je manifestacija organizovana pod pokroviteljstvom predsjednika RS-a Milorada Dodika, ali i da su ovogodišnji Dani sjećanja posvećeni stradanju srpske djece u 20. vijeku.

Ove godine Dani sjećanja posvećeni su stradanju srpske djece u ratovima u 20. vijeku. Na početku smo čuli imena 111 poginule djece srpskog Sarajeva. Sto jedanaest anđela kojih je, nažalost, mnogo više, jer ovaj spisak nije konačan. O stradaloj djeci u srpskom Sarajevu u posljednjem odbrambeno-otadžbinskom ratu rijetko se govorilo ili se nedovoljno čulo. Inicijativom školskog odbora OŠ Sveti Sava iz Istočnog Novog Sarajeva, nakon 23 godine i djeca srpske nacionalnosti imaće svoje mjesto u istoriji stradanja Srba na ovim prostorima, rekao je voditelj programa Aleksandar Crkvenjaš.

Ova manifestacija, koja je trajala od 17. do 19. aprila, posvećena je sjećanju na poginulu djecu Istočnog Sarajeva tokom ratnog sukoba od 1991. do 1995. godine u Bosni i Hercegovini. Organizatori su Republički centar za istraživanje rata, ratnih zločina i traženja nestalih lica u saradnji s OŠ Sveti Sava. Akademiji su prisustvovali predsjedavajući Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Staša Košarac, potpredsjednica Narodne skupštine Republike Srpske Sonja Karadžić-Jovičević, gradonačelnik Istočnog Sarajeva Nenad Vuković, direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženja nestalih lica Milorad Kojić, direktorica OŠ Sveti Sava i poslanica u Narodnoj skupštini RS-a Danijela Mrda, brojni nastavnici, sveštenici i umjetnici.

Poslanica Mrda istakla je da je potrebno uključiti učenje o zločinima nad srpskom djecom u nastavne sadržaje.

Onaj ko puca u dijete ubio je čovječanstvo, i to je zločin koji ne smijemo otrgnuti iz zaborava, naših života i nastavnih sadržaja, u ime sjećanja na nevino uzete živote. Naše istine ostale su nedovoljno pričane, nema opravdanja što gotovo 23 godine nismo dovoljno pričali o našoj djeci. Ova manifestacija večeras je naš omaž đacima koji su vjerovali odraslima i koji su se zauvijek nastanili u carstvu nebeskom, kazala je Mrda.

 

Slika 2

 

Na značaj očuvanja i kontrole sjećanja pažnju je skrenuo i direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženja nestalih lica Milorad Kojić.

Moramo da znamo šta nam se desilo u prošlosti, jer postoji poznata činjenica da onaj ko kontroliše prošlost, kontroliše i sadašnjost, i projektuje budućnost generacijama koje dolaze, rekao je Kojić.

Govori Kojića i Mrde, kojima bi se trebala odati počast stradaloj djeci na području Istočnog Sarajeva, zapravo su beskrupulozna politička propaganda koja instrumentalizuje tragične smrti desetine djece u cilju dobijanja političkih poena za predstojeće izbore. Naglašavanje pokroviteljstva velikog vođe jasno ukazuje da se zapravo radi o predizbornoj kampanji. Međutim, još jedan dosta zlokobniji plan u vezi s manifestacijom je uočljiv, a to je manipulacija stradanjima djece u cilju indoktrinacije učenika putem škola, koja će služiti u kreiranju glasačkog tijela, pa će se tako lakše manipulisati njime putem emocija. Mrda i Kojić ne trude se da prikriju kako je indoktrinacija cilj sadašnjih i budućih aktivnosti, što pokazuje da oni ne vide ništa pogrešno u partikularizaciji žrtava ignorisanjem stradanja nesrpskog stanovništva i naglašavanjem nacionalnosti žrtava kao glavnog kriterija komemoracije.

Najnovije

Ahmed Omerović, ministar obrazovanja u Vladi Tuzlanskog kantona

Škola je žrtva

Anisa Mahmutović

Kvaritmetika Nusreta Ahmetovića 01

Fušnote

Nusret Ahmetović

Saudin Sivro, predsjednik najbrojnijeg sindikata predškolskog i osnovnog obrazovanja u Kantonu Sarajevo  

Svjedočimo kvazireformama

Rubina Čengić

Reakcija na tekst Ko i kako u BiH zastupa Konvenciju o pravima djeteta?

Save the Children podsjeća na očuvanje dječije dobrobiti i zaštitu njihovih prava

Školegijum redakcija

Privatnost djeteta u političkom marketingu

Ko i kako u Bosni i Hercegovini zastupa Konvenciju o pravima djeteta?

Nenad Veličković