Medijska kultura

(PRESS)edmica u tragovima, 15.05-22.05.

Kad se ministrima ne da nagraditi

Školegijum redakcija

24.05.2018

Ekstremne mature, nestimulativne stimulacije i diplome bez pečata

Foto: Almir Kljuno

1. Bez akreditovanja visokoškolskih ustanova diplome neće biti priznate – Agencija za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta BiH okupila je oko 60 predstavnika visokoškolskih ustanova u BiH i ministarstava obrazovanja na okruglom stolu (Re)akreditacija visokoškolskih ustanova i studijskih programa u BiH – izazovi i prilike, održanom u Sarajevu. Ako ne bude usvojena odluka o normama, bit će ugrožen proces akreditacije visokoškolskih ustanova i studijskih programa i njihovo uključenje u evropski prostor visokog obrazovanja u skladu s Bolonjskom deklaracijom. To bi onemogućilo diplomantima visokoškolskih ustanova u BiH da ostvare priznanje svojih diploma i drugih akademskih dokumenata, kao i da ostvare mobilnost.

Portal Klix, 16.5.2018.

 

2. Maturanti u Tomislavgradu uništavali školski inventar i zidove – Dio učenika završnih razreda tomislavgradske Gimnazije putovao je na školski izlet u Dubrovnik. Maturanti koji su ostali u gradu počeli su uništavati školski inventar, a neprimjereno ponašanje nastavili su i na gradskim ulicama, gdje su prolaznike zasipali brašnom i građevinskim gipsom koji su uzeli s obližnjeg gradilišta.

Bportal.ba, 16.5.2018.

 

3. Direktori škola u Kantonu Sarajevo ostaju bez nagrada, ministar popustio pred Sindikatom – Odluku ministra obrazovanja, nauke i mladih Kantona Sarajevo Elvira Kazazovića (SDA) da novčano nagradi, sa 20 posto na plaću, sve direktore osnovnih i srednjih škola, te direktoricu JU Djeca Sarajeva Sindikat osnovnog odgoja i obrazovanja KS-a dočekao je na nož. Zbog njihovog javnog protivljenja i neaminovanja odluka će, najvjerovatnije, biti povučena. Potvrdio je to za Dnevni avaz ministar Kazazović.

Portal Dnevni avaz, 20.5.2018.

 

4. U Republici Srpskoj nova zanimanja od naredne školske godine – U Ministarstvu prosvjete i kulture Republike Srpske kažu da je vođeno računa o potrebama tržišta rada, pa su uvedena neka nova zanimanja, poput tehničara modelara obuće, koji će se školovati u Školi učenika u privredi u Banjoj Luci. Povećan je interes i za zanimanja iz elektrotehničke struke, informacionih tehnologija i CNC tehnologije.

Portal Nezavisne novine, 21.5.2018.

 

Najrelevantnije vijesti iz obrazovanja čitajte u našoj rubrici Press.

Najnovije

Online lice škola No. 27

Za školu u Sokocu vrijeme stalo 2014. godine

Andrej Arkoš

Februar u retrovizoru

Sve u ime djece, pa ko koga prevari

Marko Ban

Online lice škola No. 26

U privatnoj školi na internet-stranici i sedmični jelovnik

Andrej Arkoš

Online lice škola No. 25

U 2024. planovi iz 2016, ali postoji obrazac za prijavu korupcije

Andrej Arkoš

Online lice škola No. 24

Plan pismenih provjera znanja je iz 2017/2018. godine ili linkovi ne rade

Andrej Arkoš