Nova čitanja

Komentar

Ne stati na zmiju predrasuda

Nenad Veličković

22.07.2019

Ne tvrdimo da je đavo i u ovoj sitnici, ali bi slika svijeta bila bolja bez nje.

Fotografije: Nenad Veličković / Školegijum

Mapa svijeta na kojoj su prikazane životinjske vrste koje naseljavaju svaki dio našeg planeta nastavno je sredstvo koje bi poželjela svaka dječija soba. Teško je zamisliti dijete koje neće zagnjuriti u ovo šarenilo i za kratko vrijeme naučiti više zanimljivih i važnih stvari nego što bi to ikada uspjelo nagnuto nad skučeni i stisnuti udžbenik. Jedna iz serije sličnih, ona je proizvod kuće Maestral iz Zagreba. U Hrvatskoj se može nabaviti po cijeni od 69,99 kuna, a o cijeloj seriji na sajtu Školske knjige piše:

Predstavljamo vam dječje ilustrirane karte Maestral Maps! U izradi ovih karata sudjelovali su stručnjaci iz zemljopisa, ali i povijesti, etnologije, biologije, arhitekture i drugih područja. Kako bi mnoštvo podataka što više približili djeci, angažirani su i vrhunski ilustratori, koji su svoje talente dokazali mnogim domaćim i međunarodnim nagradama. U knjižarama Školske knjige možete pronaći sedam različitih dječjih karata dimenzija 140x100 cm. Karta životinja, istraživača i izuma, Sunčevog sustava ili Hrvatske – teško je odlučiti koja je karta zanimljivija i zabavnija. Odaberite i vi ilustriranu kartu za svoje dijete!, pišu iz Školske knjige.

Autorima se u ovom vrijednom poduhvatu omakla sitnica koja zaslužuje komentar. Balkan je predstavljen sa dvije sličice. Jedna je čovječija ribica (lijevo, Zapad), druga je poskok (desno, Istok). Od svih životinja, pa i onih endemičnih, zašto baš zmija otrovnica koja će u dječijoj svijesti cijelu regiju dovesti u vezu s opasnošću?

 

Slika 1

 

Na isti bi se način, možda, i Egipćani namrštili na izbor – egipatska kobra i nilski krokodil – kojima je predstavljena njihova zemlja. Autori bi na ovaj i slične prigovore mogli odgovoriti da svaki izbor, pa i njihov, uključuje manja ili veća ograničenja. Smjestiti cjelokupnu faunu na nepun metar i po kvadratni nemoguće je, a životinja ima mnogo i opasnih, pa im se negdje moralo naći mjesto. Iz njihove perspektive nema razloga za moralnu paniku. Ali u kontekstu antimigrantskih barikada na jugu EU, bodljikava žica između poskoka i čovječije ribice, međutim, dobija i drugačiju konotaciju.

Pred autorima, ali i recenzentima i izdavačima, još stoji težak i ozbiljan posao za koji mnogi nisu osposobljeni jer probleme nisu ni osvijestili. Znanje koje se isporučuje djeci neminovno sadrži informacije zasnovane na predrasudama, ranije naučenim ili naslijeđenim, često i u političkim okolnostima, koje im daju druga značenja. O svemu tome bi kreatori učila morali voditi računa. Za početak, tako što će osvijestiti:

  1. moguće prisustvo (vlastitih) predrasuda u informacijama koje se smatraju tačnim i objektivnim
  2. obavezu da ih se, gdje god se otkriju, makne i zamijeni korektnim.

Najnovije

Izvještaj žirija nakon konkursa Šta je tebi AI

Ni žiriju nije bilo lako

Školegijum redakcija

Objavljujemo pobjednike konkursa Šta je tebi AI?

Školegijum redakcija

Razglednice iz Jajca

Nikad kasno za učenje i zabavu

Josipa Kulenović

Razglednice iz Tešnja, Doboja, Maglaja 3

Od čilanja do ćutanja

Mirela Buljubašić

Poznata imena autora/ica pet najboljih radova

23. februara tri prvoplasirana

Školegijum redakcija