Medijska kultura

Svjetski mediji o obrazovanju

Adolescenti/ce i kafa

Merima Dervišić

28.02.2020

Previše kofeina može imati negativne posljedice po zdravlje djece: može se odraziti na raspoloženje, manjak sna, može voditi ka agresivnom ponašanju.

Ilustracija: Luis Molinero / Shutterstock.com

Većina djece danas konzumira kofein kroz sokove, ali je istina da čak i kola ima manje kofeina nego čaj ili kafa. S druge strane, možemo ga naći i u čokoladama, čokoladnom mlijeku ili ledenom čaju. Čak i neki lijekovi koji se daju djeci (Excedrin, mješavina aspirina, acetaminofena i kofeina) imaju značajne doze kofeina. Ipak, za djecu stariju od 12 godina u Americi kafa je glavni izvor kofeina.

Jennifer Temple, autorica ovog članka i profesorica na državnom univerzitetu New York, smatra da je jedna šolja kafe dnevno, ukoliko imate više od 12 godina, sasvim u redu, ali samo ako izbjegavate druge vrste izvora kofeina.

Istina je da ta jedna šolja kafe, ukoliko joj dodamo jedan ledeni čaj ili sok, odnosno čokoladicu, može značiti više od 100 miligrama kofeina, što je preporučena dnevna doza za djecu. Za odrasle je taj broj 400 miligrama, što bi značilo četiri šoljice kafe. Međutim, kako kofein možemo naći u različitim proizvodima, jako je lako preći dnevno preporučenu dozu, a da toga nismo ni svjesni.

Previše kofeina može imati negativne posljedice po zdravlje djece: može se odraziti na raspoloženje, manjak sna, što može voditi ka ponašanju koje je previše rizično odnosno agresivno.

Kafa može prouzrokovati nervozu, razdražljivost, anksioznost ili mučninu, a može utjecati na puls i krvni pritisak.

Prema autorici ovog članka, manjak sna je ipak jedna od najozbiljnijih posljedica konzumiranja kafe jer je adolescenti(ca)ma potrebno oko devet sati sna dnevno i jer istraživanja pokazuju kako veliki broj njih ne spava toliko.

S druge strane, postoje mitovi o tome zašto djeca ne bi trebala piti kafu, a jedan od njih jeste taj da će prestati rasti ukoliko je konzumiraju. Ona smatra da se ovaj mit proširio nakon što je otkriveno da kofein može smanjiti nivo kalcija u kostima, pa se smatralo da se rast u ovom slučaju zaustavlja. Isto tako, konzumiranje kofeina na kraju dana duže nas drži budnima, pa su ljudi mislili da se hormon rasta koji se oslobađa u ranoj fazi sna neće oslobađati i da će to zaustaviti rast djece. Međutim, nijedna od ovih teorija nije tačna. Štaviše, u studiji u kojoj je praćena 81 mlada osoba tokom šest godina nije ustanovljeno da postoji veza između kofeina i gustoće kostiju.

Ona, dakle, preporučuje jednu šolju dnevno i ne dozvoljava svojoj djeci da poslije tri sata popodne konzumiraju proizvode sa kofeinom jer želi zaštititi njihov san.

Izvor: The Conversation: Is it OK for teens to drink coffee?

Najnovije

Svjetski mediji o obrazovanju

Ulice oko škola zatvoriti za saobraćaj i tako dobiti dodatni prostor (Chalkbeat)

Merima Dervišić

Svjetski mediji o obrazovanju

Grad New York plaćat će dnevnu skrb za 100 hiljada djece

Merima Dervišić

Svjetski mediji o obrazovanju

Kako s djecom pričate o pandemiji?

Merima Dervišić

Svjetski mediji o obrazovanju

Šta znamo o rizicima koje koronavirus predstavlja za djecu školskog doba

Merima Dervišić

Svjetski mediji o obrazovanju

Menstruacija u toku pandemije

Merima Dervišić