Medijska kultura

Lingvistika laži

Desant na šikaru

Nenad Veličković

13.10.2020

Kako je press-služba sarajevske Opštine Novi Grad podbacila u informisanju građana i zašto Facebook statusi političara ne mogu zamijeniti službene stranice institucija.

Fotografije: Nenad Veličković / Školegijum

Priča koja slijedi naoko nema veze s obrazovanjem. Ali je dobar srednjoškolski nastavnik može iskoristiti u radu na razvoju kritičkog mišljenja svojih učenika, u okviru još uvijek ilegalnih predmeta Etika i Medijska kultura.

Na dan kad je bager, praćen radnicima naoružanim motorkama, ušao u podivljalo zelenilo na lokaciji Meandar Otoka i pretvorio ga u zamamni građevinski plac, na stranici Općine Novi Grad objavljena je informacija da je šikara bila zarasla grmljem i drugim niskim rastinjem, da su se u njoj skrivali narkomani i druge osobe sklone činjenju prekršaja i krivičnih djela i migranti, a da je služila i za bacanje smeća i okupljanje pasa lutalica. U informaciji je također jasno navedeno da je Inicijativa da se ovaj prostor uredi i očisti usvojena na 26. sjednici vijeća, 18. 7. 2019. godine, nakon čega su nadležne općinske službe poduzele aktivnosti na pronalasku vlasnika parcele i dobijanju saglasnosti za ulazak u privatni posjed i njegovo čišćenje.

Stanari okolnih naselja, prolaznici i putnici javnog prevoza svejedno su na društvenim mrežama počeli postavljati pitanja o pozadini desanta, podozrijevajući da satiranje zelenila ima veze sa još jednom mladogradnjom. Načelnik Općine Semir Efendić požurio je da na svom Facebook profilu umiri cinične komentare. Ovo je njegova poluslužbena izjava:

Jedan dio zemljišta u privatnom vlasništvu na Meandru Otoka godinama je bio zapušten i zarastao do te mjere da je bio nalik nekom gustom šumskom predjelu. Učestali su zahtjevi okolnog stanovništva da se nešto učini zbog pasa lutalica, narkomana, migranata, ali i smeća koje se tu često nalazilo. Pokrenute su inicijative na Općinskom vijeću da se ovaj dio naše općine dovede u red. Nakon nekoliko pokušaja općina je uspjela dobiti saglasnost vlasnika zemljišta da se isto očisti i uredi kako ne bi predstavljalo opasnost za okolinu. Ne postoje nikakvi planovi za gradnju na ovom zemljištu u skorije vrijeme niti čišćenje parcele ima veze sa bilo kakvim planovima u tom smislu. Regulacionim planom iz 2008. u toj zoni planirani su neki poslovni sadržaji, ali do sada niko od vlasnika koji su se nekoliko puta mijenjali nije podnosio zahtjeve za gradnju.

Iz načelnikovog odgovora saznali smo da je odšikareno zemljište u privatnom vlasništvu, a Općina je, umjesto da vlasnika natjera da parcelu dovede u red, sama to učinila. Također smo saznali da ne postoje planovi za gradnju, iako je ona regulacionim planom predviđena.

 

Slika 1

 

U svojoj knjizi Lingvistika laži Harald Vajnrih Augustinovu definiciju – da je laž namjerno govorenje neistine s ciljem pribavljanja neke koristi – dopunjava svojom: da je laž opreka između mišljenja i govorenja. Tj. onaj koji govori nije dok zna da jeste, da bi zaveo ili obmanuo slušaoce, s namjerom da stekne neku dobit za sebe, lažov je. Lagati se može na razne načine, govoreći manje/više od onog što se zna, ili koristeći riječi pogrešno ili dvosmisleno.

Ako načelnik Efendić zaista ne zna da se nešto hoće graditi dok piše da neće, i ako riječi nije zloupotrijebio, tj. ako krčenje placa zaista nije dio nekog stranačkog tala, onda su zanovijetanja građana sasvim bez osnova.

Međutim, šta ako načelnik ipak nije rekao sve što zna. Naprimjer, da od 2010. godine postoje planovi za gradnju, pa čak i idejno rješenje za nekakav Multiplex City, visok tri sprata s hotelom na zadnjem, čiji je investitor firma Meander Invest, a vrijednost ukupno 105 miliona maraka. Dakle, nisu planirani neki poslovni sadržaji, nego jedna zgrada sa 63.000 kvadratnih metara raspoloživog prostora. Meander Invest je vlasnik 77% parcele, 20% pripada Zavodu za izgradnju, a 3% članovima porodice Ismić. Vlasnici se, očito, barem deset godina nisu mijenjali. Ostaje da pogađamo šta je za načelnika skorije vrijeme. Ako od krčenja kupina prođe još deset godina, a Meander Invest ne podnese zahtjev za gradnju, načelniku Efendiću može se spočitnuti da je građane nespretno umirivao, ali da je slagao – ne može.

Međutim, za nastavu etike ostaje kao dobar primjer njegova rečenica: Učestali su zahtjevi okolnog stanovništva da se nešto učini zbog pasa lutalica, narkomana, migranata, ali i smeća koje se tu često nalazilo. U dijelu koji se tiče migranata, ti se zahtjevi odnose na Inicijativu njegove stranačke kolegice, vijećnice Edite Šandal, kojom ona traži čišćenje i uklanjanje grmlja na Otoci kod malog pješačkog mosta uz obrazloženje da su se na tom dijelu posljednjih mjeseci desila 2 fizička napada na stanovnike Otoke od strane migranata. Stanovnici ističu, stoji još u obrazloženju, da se migranti kriju u grmlju, da često tu spavaju i predstavljaju opasnost ne samo za stanovnike Otoke nego i za sve prolaznike.

Sve i ako načelnik govori istinu, pa inicijativa njegove stranačke kolegice nema veze sa pripremnim građevinskim radovima na atraktivnoj privatnoj parceli koja se plaća opštinskim novcem, a opravdava brigom za njihovu sigurnost, svejedno je citirana rečenica etički pogrešna i načelnik bi se zbog nje morao izviniti javnosti.

 

Slika 2

 

Izjednačiti migrante s narkomanima, a onda i jedne i druge sa psima lutalicama, a onda sve njih sa smećem, uznemirujuće podsjeća na nacističko tretiranje Jevreja, Roma i homoseksualaca. Možda među tim ljudima, migrantima na putu u neki sretniji život, ima i nasilnika, ali ako načelnik ne razumije koliki je moralni defekt krivnju pojedinaca projektovati na cijelu grupu, i ne stidi se tog svoga neznanja, onda ugroženo stanovništvo Novog Grada ima mnogo veći problem od krimogenog kupinjaka na mjestu budućeg citiplexa... plexicita... multisita... multiplexa.

Odluči li se izviniti, ne treba to učiniti samo ljudima koje je nepromišljeno (nadam se), povezao s psima i smećem, nego i hiljadama bosanskohercegovačkih porodica čiji su članovi bježeći pred zločinima i genocidom prije nepunih trideset godina prolazili slična iskustva.

Za izvinjenje mu može biti dovoljan Facebook, na kom je požurio da se oglasi. Ali za sumnje građana, za njihova cinična i optužujuća pitanja, mjesto gdje treba odgovoriti je zvanična i službena stranica Općine. Na toj stranici informacije trebaju biti pravovremene i potpune, jasne i nedvosmislene, tačne i istinite – takve da za većinu pitanja građani neće ni imati potrebe da ih postave, jer će ih postaviti i na njih odgovoriti nadležne službe: Zašto vlasnici nisu sami uredili svoju parcelu, tako da ne predstavlja opasnost? Zašto se deset godina od promocije Multiplexa nije započelo s gradnjom? Šta je MUP činio (bezuspješno) u vezi s narkomanima, šta sanitarne službe u vezi s glodavcima i zmijama, pa je Općina morala ovako intervenisati? Na koji način je Općina pomogla nastojanja vladinog i nevladinog sektora da migranti na njenoj teritoriji borave u uslovima dostojnim ljudskih bića? Kako i drugi vlasnici zemljišta mogu aplicirati da im Općina na isti način uredi i njihove parcele? Itd. Očito, press-služba Općine, koja je pravovremeno dala korektnu informaciju, nije svoj posao uradila do kraja kako treba.

U jeku izborne kampanje vlast ima pod kontrolom osim stranačkih i javne kanale. Ako na stranačkim svi mogu igrati prljavo, i u tome biti ravnopravni, javni se moraju koristiti fer. Press-služba Općine nije agitpropovski biro, njena je zadaća, kao i svakog drugoj javnog medija, da služi građanima, a ne načelniku. Ako je postojao razlog da vlasnik spreman uložiti 50 miliona maraka u gradnju poslovnog objekta od 63.000 kvadratnih metara nema za dan rada buldožera i tri motorke, građani su ga svakako zaslužili čuti. O tom bi odgovoru, uz ostale, i srednjoškolci trebali moći nešto reći. Ne na Facebooku, nego na nastavi.

Najnovije

Online lice škola No. 27

Za školu u Sokocu vrijeme stalo 2014. godine

Andrej Arkoš

Februar u retrovizoru

Sve u ime djece, pa ko koga prevari

Marko Ban

Online lice škola No. 26

U privatnoj školi na internet-stranici i sedmični jelovnik

Andrej Arkoš

Online lice škola No. 25

U 2024. planovi iz 2016, ali postoji obrazac za prijavu korupcije

Andrej Arkoš

Online lice škola No. 24

Plan pismenih provjera znanja je iz 2017/2018. godine ili linkovi ne rade

Andrej Arkoš