Medijska kultura

Svjetski mediji o obrazovanju

Pokret Loši đaci na Tajlandu traži promjene u državi

Merima Dervišić

23.11.2020

Pokret računa na podršku mlađih đaka, a i odrasli ih često prate u njihovim protestima kao osiguranje ili logistika

Foto: kan Sangtong / Shutterstock.com

Pokret srednjoškolki i srednjoškolaca Loši đaci, koji traži promjene sistema obrazovanja, odnosno smjenu trenutnog ministra obrazovanja, pridružio se masovnim prodemokratskim protestima koji se ove godine organiziraju na Tajlandu.

Ime pokreta ironično je osmišljeno kako bi se ukazalo na status đaka u očima branitelja tradicionalnih vrijednosti i autoriteta. Ovi tinejdžeri bune se protiv zastarjelih pravilnika o odijevanju u školama, ali i nazadnih planova i programa u obrazovanju, čije autore i autorice nazivaju dinosaurima čije je vrijeme da napuste svoje pozicije u vlasti i dopuste da se sistem modernizira.

Traže i da se, između ostalog, prekine zlostavljanje učenica i učenika koji se zalažu za slobodu govora, poništavanje zastarjelih i nasilnih školskih pravila, kao i sudjelovanje u kreiranju obrazovnih reformi. Školu vide kao prvu instancu diktature, prema čijim se hirovitim pravilima đacima određuje koju će odjeću nositi, koje dužine smije biti njihova kosa i gdje se diskriminiraju LGBTQ đaci i forsiraju metode učenja napamet.

Pokret računa na podršku mlađih đaka, a i odrasli ih često prate u njihovim protestima kao osiguranje ili logistika.

Ova djeca su budućnost Tajlanda, ovo je njihova borba. Mi smo tu da se pobrinemo za njihovu sigurnost i dobrostanje, kazao je jedan roditelj.

Masovni protesti organiziraju se i s ciljem da se Vlada primora da donese zakone o promjeni ustava, ali i većoj transparentnosti i odgovornosti monarhije. Premijer Tajlanda Prayuth Chan-ocha prijetio je učesnicama i učesnicima protesta da svi koji vrijeđaju kralja ili njegovu porodicu rizikuju zatvorsku kaznu od 15 godina. Potvrđeno je i da su policijske snage odlazile u škole kako bi zastrašile đake fotografišući i ispitujući učesnike, ali i da su školske vlasti kažnjavale đake koji su nosili bijele trake u znak podrške protestima.

Izvori: Euronews: School students lead third pro-democracy rally in a week in Bangkok

Human Rights Watch: Thailand’s ‘Bad Students’ are Rising Up for Democracy and Change

Najnovije

Medijska nepismenost

Subjekat naprijed, ostali stoj!

Vijest mjeseca

Potkolčari

Svjetski mediji o obrazovanju

Može li 50 dolara promijeniti nečije obrazovanje?

Merima Dervišić

Svjetski mediji o obrazovanju

Engleska i Vels zabranjuju konverzijsku terapiju, osim za trans osobe

Merima Dervišić

Svjetski mediji o obrazovanju

U Walesu zabranjeno bilo kakvo fizičko kažnjavanje djece

Merima Dervišić