Odgojni aspekti

Preporučujem se

Djeca vam se smiju

Nazor Ćitać

01.02.2021

Nezaposleni doušnik nastavlja da dostavlja nadležnima u sektoru obrazovanja informacije do kojih oni ne mogu doći usljed udaljenosti od stvarnosti.

Foto: Školegijum

Otac sam jednog srednjoškolca, ali i patriota, pa između države i sina biram državu. Dijete možeš napraviti sad pa sad, državu ne! Nakon informacije o početku drugog polugodišta i rasporeda koji ste napravili, mudro ostavljajući većinu djece na online nastavi kako bismo bez gužve mogli koristiti javni prevoz, tržne centre i kafane, osjetio sam potrebu da provjerim kako će na vaše obavještenje reagovati moj sin i njegove školske kolege i kolegice.

Pod izgovorom da konačno hoću da postavim nosač za gitaru na zid u njegovoj sobi, prisluškivao sam njihovu jutarnju kafu na Zoomu.

Djeca vam se smiju! To me šokiralo do te mjere da sam se čekićem opalio u prst, a bušilicom precvikao strujni kabl. Nakon što sam se povratio od šoka, što strujnog, što onog izazvanog njihovom reakcijom, uspio sam čuti zastrašujuće stvari pogubne za naš kanton, ali i za državu u cjelini.

Dio njih je još početkom školske godine prijavio da nema odgovarajuću opremu potrebnu za online nastavu, iako imaju bolje mobitele nego što vi u institucijama imate računare. Koristeći se činjenicom da ne postoji komunikacija između roditelja i škola, škola i nadležnih, već da se zbog njihove prezauzetosti komunicira uglavnom putem saopštenja, izjava za medije i stikera zalijepljenih na frižider, srednjoškolci manipulišu cijelim procesom! Tačno znaju ko je od njihovih nastavnika i nastavnica tehnološki pismen, pa to koriste. Više njih snimilo je sebe kako pažljivo prate izlaganje i taj snimak drže na svom prozorčiću u toku nastave dok paralelno rade nešto potpuno drugo – nastavljaju da spavaju, doručkuju ili čak igraju igrice na istom računaru na kojem je nastava. Nadalje, uvezali su se sa učenicima iz drugih škola na području dragog nam kantona i razmjenjuju školske zadaće, lektire i sve druge potrebne obaveze. Imajući u vidu da su planovi i programi isti, iste zadaće i lektire kruže internetskim prostranstvima našeg obrazovnog sistema.

 

Pročitajte i prvi izvještaj Naroza Ćitaća: Kafa s profesoricama na raspustu

 

Iz svog prisluškivanja zaključio sam da je online nastava za našu djecu samo gubitak vremena. Ali, kao što sam rekao, draža mi je država, tj. ministarstvo obrazovanja, nego djeca. Djecu napravimo sad pa sad, izvinite što ponavljam, a da napravimo vas trebalo nam se baš dobro posrećiti. U Njemačkoj sve zatvoreno, dijaspora šalje djecu nama na raspust, što je samo dokaz velike pameti naše vlasti i vas u njoj. Dok sam popravljao onaj kabl što sam prekinuo, čuo sam ove moje kako su jednom pratili nastavu iz šiša-bara, a emitovali sliku kako sjede kod kuće i klimaju glavama. Ko zna, možda i nama tako emituju sjednice parlamenta, a ovi što su birali isto sjede negdje i dudlaju iz jedne pipe. Koristim priliku i preporučujem se da naglasim kako se potpuno slažem s vašom politikom. Dok sjede u šiša-barovima umjesto na nastavi, djeca barem rade nešto korisno za državu. Plaćajući kafe i one šiše (ne znam baš kako to ide u praksi), oni čine našu ekonomiju jačom i stabilnijom. Tako su svi sretni. Puni se budžet, pa nastavnici dobijaju platu, ugostitelji nekako preživljavaju, a djeca ne troše vrijeme na gluposti. Dodamo li na sve to i činjenicu da samim izlaskom iz kuće, na putu do šiša-bara, njih više od 70% svrati i do kladionice, računica je jasna. Nakon pandemije bićemo ekonomska sila veća od Njemačke. Koristim ovu priliku da vam izrazim divljenje zbog mudre odluke da škole držite zatvorene, a šiša-barove i kladionice otvorene. Kome treba znanje ako se njime prenose virusi?

Na tragu ove politike, razmislite o mogućnosti organizacije izleta, pa i višednevnih ekskurzija po šoping-centrima u kantonu za osnovce. Spavanje bi mogli organizovati u brojnim hostelima koje bi plaćali roditelji, a djeca bi svakako trošila kupujući u širom otvorenim radnjama svjetskih brendova.

U sklopu jednodnevnih izleta predlažem i obilazak kladionica na području milog nam kantona, kako bi se djeca upoznala s različitostima: ponuda, kvota, beneficija kod pogođenih parova, isplate i bonusa, a da ne spominjem mogućnost organizacije matematičkih olimpijada.

Nadam se da ćete ovog puta pažljivije obratiti pažnju na korisne informacije koje sam vam dao. Nijednog trenutka ne sumnjam da ćete ih znati iskoristiti u svrhu što boljeg i dužeg trajanja vaših mandata, a mene ako se sjetite, sjetite.

Najnovije

Obrazovanje očima i srcem jedne mame

Samo u BiH, ali malo izvan, a cijena prava sitnica

Fontoplumo

Nusret Ahmetović, nastavnik tehničkog u Osnovnoj školi Musa Ćazim Ćatić

Kabinet zdravog razuma

Nenad Veličković

Obrazovanje očima i srcem jedne mame

3C + 4S = 0

Fontoplumo

Uloga Vijeća roditelja u promjenama u obrazovanju

Glava u pijesku

Savka Skarić

Uz novogodišnju čestitku maturantima

Usudite se znati i osloboditi se autoriteta

Smiljana Vovna