Konkurs

Branka Lepir-Šinik

Biblioteka banjalučke Osnovne škole 'Stanko Rakita'

30.06.2021

Rad pristigao na konkurs za nagradu Šukrija Pandžo 2021.

Riznice znanja, zbirovi naučnih dostignuća, misli, osjećanja književnika, poruka onih koji su svojim radom ostavili pisani  trag vrijedan pažnje su suština biblioteke. Sve su slične, ali one u kojima su književnici svojim radom ostavili pečat su posebne. Takva je i biblioteka banjalučke Osnovne škole „Stanko Rakita“ koja nosi ime našeg kolege, nekadašnjeg bibliotekara ove škole.

     Police prepune knjiga, mahom lektira, što starih, pohabanih, ulijepljenih, s porukicama na zadnjoj stranici, što novih, sjajnih koje čekaju da se nađu u rukama đaka i izgube svoj sjaj, a opet dobiju neku autentičnost. Možda su najautentičnije knjige u našoj školi one sa posvetom Stanka Rakite. Naš pisac, naš kolega, naši đaci, jedna biblioteka kao svjedok rada i stvaralaštva pod krovom trošne škole koja očekuje renoviranje. Zamišljam ga kako  razgovara sa učenicima i u pauzama, kada se budi inspiracija, stvara, piše, ostavlja nam svima tekstove po kojima će uvijek biti prepoznatljiv. Ipak, iako nam je Stanko najdraži, na policama su i brojne druge knjige sa posvetama raznih književnika. Đaci upravo takve vole, one imaju  priču prije priče. One su prozor u svijet u koji tek trebam biti uvedeni.

    Nizovi naslova po policama i okice koje šaraju po istim i onda glas bibliotekara prekida zapanjenost : „Koji naslov želite čitati?“ A kako se odlučiti kada svaki privlači. Upravo radoznali pogled govori o intelektulnoj radoznalosti. Duboko sam uvjerena da su ti pogledi ispirisali stvaranje Rakitinog djela „Radoznali dječak“. 

    Vječno pitanje nas učitelja: „Kako motivisati učenike da čitaju?“ Evo jedan od načina. Odvedite ih u biblioteku i neka uzmu starija izdanja knjiga, neka ih listaju i pronađu priču u priči. Sigurna sam da ćete dobiti mnoštvo zanimljivih odgovora. Sve te posvete, izgubljene stranice, selotejpom učvršćene korice, možda i neka porukica jednog drugara drugom neke davne godine postaje i poruka nekim novim generacijama. Upravo je Rakita bio nedavno i scenarista jednog filma snimljenog o istorijatu naše škole. Njegove riječi , slučajno pronađene u jednoj njegovoj knjizi na dan snimanja, našle su se pored mojih kao zaključak priče.

     Ipak, 21.vijek donosi promjene. Tehnika mijenja mnoge stvari, ali trebamo biti mudri i očuvati istinske vrijednosti. Možda u par klikova možemo pronaći neki naslov i čitati što želimo, ali biranje naslova u biblioteci ima ljepotu koju ne trebamo zaboraviti. Očuvanje izvornosti biblioteke je nešto za što se svi trebamo zalagati, a dodaću i otvaranje čitaonica uz iste, kao mjesto koje će radoznalce i književnike okupljati, mjesto koje, nadam se, će jednom dobiti i naša škola.

Najnovije

Irma Handabaka

A gdje ti je majka?

Lejla Horchani

Vuk je zelen

Dina Bavčić

Znanje ili zvanje - borba za školskim uspjehom djeteta kao statusnim simbolom

Edina Međić

Zakon spojenih posuda

David Đurić

Efektivno roditeljstvo i psihologija porodice u aspektu dečijeg školstva