Nastavnička pitanja

Šta sam vam rekla u junu

Završio godišnji odmor – počele edukacije, i to poslijepodne

Saša Knežević

31.08.2021

Zašto se paneli ne održavaju kad smo svi na poslu, da ih možemo pratiti zajedno, iz zbornice/učionice, i komentarisati ono što čujemo?

Ilustracija: Bastian Weltjen / Shutterstock.com

Godišnji odmor je završen. Počeli smo raditi – neko 16. 8. a neko 23. 8., u zavisnosti od toga hoćemo li jedan dio godišnjeg odmora koristiti u januaru 2022. godine. I to je različito od škole do škole, ali to nije tema.

I, dakle, svi smo na poslu, sređujemo ormare, seljakamo se iz učionice u učionicu, držimo popravne ispite, još dva odjeljenska vijeća, još jedno nastavničko vijeće, kolege čiste naše privatne i školske laptope i računare, imamo sastanke aktiva, vršimo pripreme za prijem prvačića, i to po dvije varijante: po dva razreda zajedno ili svaki pojedinačno, dakle dvije ili četiri priredbe... i čekamo famoznu odluku kako će krenuti nastava u školskoj 2021/2022. godini. Sve u svemu – nema previše zahtjevnog posla.

No, u utorak, 24. 8., pred kraj radnog vremena stiže iz Ministarstva odgoja i obrazovanja obavještenje o edukacijama, u kojem piše da nam je omogućeno prisustvo panelima sa odabranim aktuelnim temama... putem platforme WEBEX, počevši od srijede, 25. 8. Prvo – obavještenje dolazi samo dan unaprijed? Drugo – zašto WEBEX, ako svi imamo Zoom? Treće – aktuelne teme su u popodnevnim satima, u naše slobodno vrijeme?! Zašto ti panel nisu organizovani od 9 do 14 sati, kad smo svi na poslu i lijepo možemo iz zbornice/učionice, sa propisnim rastojanjem, na velikom ekranu pratiti i komentarisati ono što čujemo? Bar bismo znali da smo imali neku konkretnu edukaciju u radno vrijeme.

A sad malo o temama.

 

Srijeda, 16:00 – 17:00: Uloga školskog menadžmenta u kriznim situacijama

Svakom školskom menadžmentu u Kantonu Sarajevo treba dati Šestoaprilsku nagradu za virtuozna rješenja tokom pandemijske krize koja su proveli bez značajnije podrške vladajućih struktura.

 

Srijeda, 17:00 – 18:00: Digitalizacija nastavnog procesa

Ako neko do sada nije savladao digitalizaciju, može komotno da napusti radno mjesto prosvjetnog radnika. Ovo vrijedi za cijeli Balkan, jer sam u stalnoj komunikaciji i pratim rad kolegica iz regiona. U martu 2019. nisam znala ništa, apsolutno NIŠTA, ali danas mogu da održim 2-3 seminara (uživo, ne online, kako god) od 90 minuta o upotrebi različitih alata u izvođenju nastave.

 

Četvrtak, 14:00 – 15:00: Krizni planovi odgojno-obrazovnih ustanova u doba pandemije – zaštita zdravlja učenika i nastavnika, poboljšanje higijensko-epidemioloških mjera u odgojno-obrazovnim ustanovama

Super! To je potrebno jer – Ministarstvo je smanjilo količinu novca koji se izdvaja za materijalno-tehničke potrebe, a samim tim i za sredstva za higijenu. Ako određena škola zaradi nešto na ime rentanja prostora (sportska sala i slično), može da kupi još dodatnih sredstava. I da – gdje su nestale one famozne perive maske koje smo (prosvjetari) dobili u donacijama – dva komada po osobi, pa onda još jednu?

 

Četvrtak, 15:00 – 16:00: Ključni zdravstveni izazovi u doba pandemije

Vjerujem da ih ima, ali smatram da će se zdravstvene teškoće, mentalne i fizičke, pokazati tek u narednom periodu.

 

Ponedjeljak, 16:00 – 17:00: Prevencija neprihvatljivih oblika ponašanja i zaštita djece/učenika u doba pandemije

Činjenica je da su na nastavi i u školi bili famozni. Mislim da nema ni 2% ukora i smanjenja vladanja kojima su uzrok bili nestašluci, tuče ili nešto slično, naravno kada nisu imali fizičkog kontakta i nisu ni bili u školi. Ali online nasilje i maltretiranje drugih učenika i učenica u njihovim privatnim Viber grupama, slikanje i objavljivanje slika nastavnika i kolegica dok su na Meetu eskaliralo je i smatram da se ne zna ni 10 % svega što događalo.

 

Ponedjeljak, 17:00 – 18:00: Zaštita i unaprjeđenje mentalnog zdravlja djece/učenika i nastavnika

Ozbiljna tema. Smatram da smo od maja svi bili na rubu i da su trebali nadljudski napori da se nastavna 2020/2021. privede kraju. Laptop sam nakon posljednje sjednice u junu ostavila u ormar i nisam ga pogledala do prekjučer, i nisam jedina. Zgadio mi se. Zar to ne spada u domen mentalnog zdravlja?

 

Nisam se uspjela prijaviti ni na jedan seminar – ne znam je li do interneta ili do platforme koja je korištena... Ni kolege ne hvale ponuđene sadržaje – ne znam je li to jer im se ne sviđaju ili ih nisu pratili. A trebalo je tako malo, samo malo bolja organizacija.

Najnovije

O odlučivanju u školama

Ko je pozicija, a ko opozicija u zbornici

Nusret Ahmetović

Konkurs za posao u osnovnim i srednjim školama u Tuzlanskom kantonu

Diskriminatoran pravilnik i dalje na snazi

Anisa Mahmutović

Vrednovanje škola u Tuzlanskom kantonu

U eri e-dnevnika, pišimo olovkom

Smiljana Vovna

Inkluzivno obrazovanje iz perspektive nastavnice

Djeca s teškoćama sada nemaju ni obrazovanje ni rehabilitaciju

Nura Varcar

Drugi strani jezik u školama Tuzlanskog kantona

Francuski i može i ne može, ali turski može svakako

Smiljana Vovna