Medijska kultura

Svjetski mediji o obrazovanju

Djeca u Ugandi vraćaju se na nastavu nakon dvije godine pauze

Merima Dervišić

18.01.2022

Vlasti predviđaju da se gotovo 30% učenika i učenica neće vratiti u školske klupe: neki su pronašli poslove, a neke učenice postale su majke ili stupile u brak.

Foto: BBC News

Škole u Ugandi napokon su počele organizirati redovnu nastavu za svoje đake. Iako su neke od njih povremeno otvarale svoja vrata, dok su druge dostavljale štampane materijale na kućne adrese ili organizirale časove preko radija, televizije ili lokalnih novina, definitivnog povratka na nastavu nije bilo. Đaci iz imućnijih porodica bili su u stanju pratiti online nastavu, a neke od njih plaćale su i privatne učitelje kako bi djeca nastavila učiti od kuće.

Istina je, međutim, da ogroman broj djece nastavu nije pohađao nikako u protekla 22 mjeseca. Vlasti predviđaju da se gotovo 30% učenika i učenica neće vratiti u školske klupe: neki su pronašli poslove, a neke učenice postale su majke ili stupile u brak, što praktično znači da je njihovo obrazovanje okončano.

Svi đaci će krenuti u naredni razred, bez obzira na to što prethodni nisu imali prilike završiti, a mnogima to predstavlja problem jer ne znaju da li će biti u stanju usvojiti kompleksnije gradivo. 

Moja djeca nisu imala prilike da nauče ništa u ovom periodu. Voljela bih da im se da prilika da nastave učiti na istom nivou na kojem su bila prije pandemije, kazala je jedna majka. Ovo je posebno teško palo đacima koji su u školu krenuli samo dvije sedmice prije nego je ona zatvorena zbog pandemije.

Izazov predstavlja i poštovanje mjera fizičkog distanciranja jer mnoge škole nemaju dovoljno prostora niti sredstava za takve mjere, a neki roditelji upozoravaju i da zbog pandemije i gubitka radnih mjesta nemaju dovoljno novaca da plaćaju školarinu i školske potrepštine.

Izvor: BBC: Uganda schools reopen after almost two years of Covid closure

Najnovije

Online lice škola No. 27

Za školu u Sokocu vrijeme stalo 2014. godine

Andrej Arkoš

Februar u retrovizoru

Sve u ime djece, pa ko koga prevari

Marko Ban

Online lice škola No. 26

U privatnoj školi na internet-stranici i sedmični jelovnik

Andrej Arkoš

Online lice škola No. 25

U 2024. planovi iz 2016, ali postoji obrazac za prijavu korupcije

Andrej Arkoš

Online lice škola No. 24

Plan pismenih provjera znanja je iz 2017/2018. godine ili linkovi ne rade

Andrej Arkoš