Obrazovna politika

E-espresso

Kina: varanje na prijemnom kažnjava se zatvorom

Školegijum redakcija

12.07.2016

U prošlosti se varanje na ispitu u Kini kažnjavalo ukorom porodici onog ko je varao, kao i poništavanjem ispita. Danas vas se, međutim, ukoliko varate, može kazniti sa čak sedam godina zatvora (što je skoro ista kazna za onoga ko automobilom udari pješaka i pobjegne sa mjesta nesreće).

Adam Jones

Objašnjenje za ovako strogu kaznu pronalazimo u važnosti ispita – radi se, naime, o državnom ispitu, velikom ispitu, maturi koja određuje budućnost svih srednjoškolaca i srednjoškolki, ispitu Gaokao, koji ujedno služi i kao prijemni ispit za skoro sve institucije visokog obrazovanja. On traje 9 sati, polaže se dva dana, a u najvećem broju provincija uključuje ispite iz kineske književnosti, matematike i engleskog.

Mediji kao Global Times smatraju da su ovakve mjere bitne kako bi se u kineskom društvu osigurala društvena pravda, imajući na umu da je Gaokao jedan od načina na koji siromašnije porodice sebi traže ekonomski stabilniju budućnost.

Upravo zbog ogromne važnosti ispita, dešavalo se da neke porodice pokušaju učiniti sve što je u njihovoj moći kako bi njihova djeca ostvarila dobar rezultat: unajmljivanje usluga kompanija koje će djeci dojaviti odgovore prije ispita i podmićivanje funkcionera da objave test prije ispita – samo su neke od sasvim uobičajenih praksi.

Iako su do sada postojale ozbiljne mjere sigurnosti (skeneri sa otiscima prstiju, dronovi koji nadgledaju i detektuju bubice), varanje na ispitu bilo je u porastu jer su ljudi uvijek pronalazili način da zaobiđu pravila. Od ove godine, nakon što su objavljene oštrije mjere kažnjavanja, na svakom mjestu gdje se ispit polaže dežura po 8 policajaca, a kinesko Ministarstvo obrazovanja izdalo je upozorenje u kojem stoji: Ne vjerujte bilo kakvoj organizaciji ili osobi koja vam nudi lažnu pomoć u polaganju ispita. Ne dozvolite da vas prevare jer zbog toga možete ispaštati cijelog života.

Iako pravnici smatraju da se ovakvim mjerama želi stati u kraj organiziranim kriminalnim grupama, organizacije kao što je Amnesty International izrazile su zabrinutost zbog ovako strogih mjera koje će se odnositi na adolescente i adolescentice.

Tekst u originalu možete pročitati na sljedećem linku.

Prevela: Merima Dervišić

Najnovije

Ahmed Omerović, ministar obrazovanja u Vladi Tuzlanskog kantona

Škola je žrtva

Anisa Mahmutović

Kvaritmetika Nusreta Ahmetovića 01

Fušnote

Nusret Ahmetović

Saudin Sivro, predsjednik najbrojnijeg sindikata predškolskog i osnovnog obrazovanja u Kantonu Sarajevo  

Svjedočimo kvazireformama

Rubina Čengić

Reakcija na tekst Ko i kako u BiH zastupa Konvenciju o pravima djeteta?

Save the Children podsjeća na očuvanje dječije dobrobiti i zaštitu njihovih prava

Školegijum redakcija

Privatnost djeteta u političkom marketingu

Ko i kako u Bosni i Hercegovini zastupa Konvenciju o pravima djeteta?

Nenad Veličković