Odgojni aspekti

E-espresso

Ulošci i tamponi besplatni u školama u New Yorku

Školegijum redakcija

19.09.2016

Sredinom jula imale smo priliku pročitati vijest u kojoj stoji da će sve njujorške škole, prihvatilišta i zatvori ubuduće imati besplatne tampone i uloške.

Ne smije postojati stigma vezana za nešto tako bitno kao što je menstruacija. Ovaj zakon priznaje da su proizvodi za žensku higijenu potreba, a ne luksuz, kazao je načelnik New Yorka, Bill de Blasio.

Smatra se da svaka žena u životu potroši u prosjeku 31.257 KM na higijenske proizvode za menstruaciju. U državi New York očekuje se da se ukinu svi porezi na ovakve proizvode, a sve u cilju borbe protiv društvenih tabua vezanih za menstruaciju.

To u praksi znači da će proizvodi za menstruaciju biti dostupni u toaletima državnih škola za 300 hiljada djevojaka, kao i 23 hiljade žena u prihvatilištima. Iako su ovi proizvodi u njujorškim zatvorima već bili besplatni, zalihe nisu uvijek bile u skladu sa potražnjom, pa se očekuje da novi zakon regulira snabdijevanje zatvorenica.

Niti jedna učenica ne bi smjela biti primorana da ne prisustvuje nastavi zato što ne može priuštiti ili jednostavno nema pristup proizvodima za higijenu. Na ovaj način želimo im pomoći da se koncentriraju na učenje, ali i poslati poruku kako trebaju cijeniti i poštovati svoje vlastito tijelo, kazala je članica gradskog odbora Julisa Ferreras-Copeland, na čiji je prijedlog ovaj zakon i usvojen.

Tekst u originalu moćete pročitati ovdje.

Prevela: Merima Dervišić

Najnovije

Šta fali dresuri

Ja hoću život, pseći život...

Amer Tikveša

Obrazovanje očima i srcem jedne mame

Nasilje nad ženama i Okvirni nastavni plan i program za devetogodišnju školu u FBiH

Fontoplumo

Obrazovanje očima i srcem jedne mame

Pitanja, primjedbe i odgovori

Fontoplumo

U školi O Gazi

Bilo bi dobro da se ministarstva obrazovanja oglase

Marko Ban

Prilog reformi školstva

Ono crveno što smrdi

Nenad Veličković, Lejla Reko Šarčević