Odgojni aspekti

Seksualni odgoj

Kao mačka oko vruće kaše

Školegijum redakcija

03.05.2017

Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje iz Zagreba sprovodi kampanju „Moja stvar, moj izbor – Vrijeme je da saznaš više“ s ciljem da informiše mlade i potakne ih na promišljanje o seksualnosti, reproduktivnim i seksualnim pravima i zdravlju.

Foto: Pixabay / 366308

U okviru kampanje do sada su snimljena tri video bloga pod nazivom Kao mačka oko vruće kaše u kojima se govori o kondomima, hormonalnim pilulama, hitnoj kontracepciji te pristanku na seksualni odnos.

Nedostatak savjetovališta, seksualne edukacije u školama i sustavnog informiranja dovodi kod mladih ljudi do izloženosti rizicima u seksualnom ponašanju kao što su neželjena trudnoća i spolno prenosive bolesti te podložnost različitim oblicima seksualne zloupotrebe – navodi Nataša Bijelić iz Centra te dodaje da: Mladi imaju pravo slobodno i odgovorno planirati obitelj, zaštititi se i biti zaštićeni od spolno-prenosivih infekcija i neželjene trudnoće. Imaju pravo na sveobuhvatne, jasne, točne i znanstveno utemeljene informacije o različitim aspektima seksualnog i reproduktivnog zdravlja; na znanje i vještine koje će im pomoći da očuvaju vlastito seksualno i reproduktivno zdravlje; na lako dostupna sredstva za kontracepciju (kondomi, pilule...). Djevojke i mladići imaju pravo zahtijevati korištenje kondoma za vrijeme seksualnog odnosa.

Prema rezultatima istraživanja koje je Centar sproveo, mladi u Hrvatskoj stupaju u seksualne odnose sa 17 godina. Također, prema sprovedenom istraživanju 23% ispitanika i ispitanica poznaje mlade parove u kojima mladić prisiljava djevojku na seksualni odnos. Istraživanje je pokazalo i da među djevojkama vlada uvjerenje da bi trebale spavati sa mladićem koji ih je izveo van na dejt i potrošio neki novac na njih.

U videu koji vam donosimo možete pronaći odlične savjete kako da se nosite sa ovim stvarima, ali i da pronađete odgovore na pitanje: Koje ponašanje je prihvatljivo ili neprihvatljivo kada se govori o pristanku na seksualni odnos? Da li možda ili ne znače zapravo da jer djevojke samo glume nedostižne zato što to dečki tako vole?

Ako ste nastavnik ili nastavnica pogledajte ovaj video sa učenicima i učenicama na času odjeljenske zajednice i razgovarajte o ovoj temi.

Školegijumu uvijek možete javiti kako je protekao razgovor.

Najnovije

Intervju sa spremačicama

Higijena međuljudskih odnosa

Anes Osmić, Merima Ražanica

Inovativna nastava

Pjeskoviti nauk

Hana Huskić

Glas roditelja

S nejakih pleća države u školske ruksake!

Damir Dvorniković

Djeca na ulici

Da li je ulica brižnija od države?!

Ines Haskić

E-espresso

Šta roditelji moraju znati o mikrobima

Školegijum redakcija