Nova čitanja

Kultura (ne)nasilja

Oružje u učionici

Školegijum redakcija

24.08.2017

U Coloradu će nastavnici i nastavnice u učionicama moći nositi oružje

Foto: Richard Duijnstee / Pixabay

Nakon masakra iz 2012. godine u školi Sandy Hook, u saveznoj državi Colorado se organizira veliki broj inicijativa za sprečavanje nasilnih incidenata u školskim objektima.

Jedna od njih je i trodnevni trening iz upotrebe oružja i pružanja prve pomoći, organiziran na volonterskoj osnovi za one nastavnike i nastavnice koje su spremne u učionici nositi skriveno oružje.

Trening besplatno provodi neprofitna organizacija Faster (koja provodi kurseve iz sigurnosti i reagiranja u slučaju opasnosti, a finansira se donacijama), a u njemu su učestvovali predstavnici roditeljskih grupa, izvršne vlasti i medicinskih organizacija, koji smatraju da su američke škole laka meta za nasilje, odnosno, kako oni kažu, žrtvena zona.

Cilj im je osposobiti nastavnike, administratore i ostalo osoblje da na brz način zaustave nasilje i pruže medicinsku pomoć kada je ona potrebna, kako sami ističu. Volonteri i volonterke morat će proći i fizička i mentalna testiranja prije nego što im se dozvoli skriveno nošenje oružja.

Ovoj su se inicijativi suprotstavile grupe kao što je Siguran kampus Colorado, koja organizira potpisivanje peticije o zabrani unošenja oružja u obrazovne institucije: Smatramo da skriveno nošenje oružja na fakultetima i u kampusima predstavlja prijetnju sigurnosti studenata i studentica, profesor(ic)a i cjelokupnog osoblja, stoji na njihov web-stranici.

Tekst na engleskom možete pročitati ovdje.

Prevela: Merima Dervišić

Najnovije

Filmska lektira

Trgovački putnik

Nikola Bešlić

Religija i nauka, Bertrand Rasel

Dobar osnov za dijalog o istinama

Merima Ražanica

Filmska lektira

Počasni građanin

Nikola Bešlić

Što je džabe...

Jedini i ljep

Klaudija Mlakić Vuković

Bjelodano i crnodano

Kancelarija, vožnja kroz crveno

Srđan Arkoš