Bolje golub pismonoša nego web djelatnik - Školegijum

Medijska kultura

Prazne internet ploče 29

Bolje golub pismonoša nego web djelatnik

Jasmina Bajramović

15.09.2017

Ponekad zaista obrazovanje može izgledati kao nazadovanje

Lightspring/Shutterstock.com

U (i o!) osmom mjesecu, shodno sezoni godišnjih odmora koja kao da beskonačno traje za pojedine državne službe, nema mnogo sadržaja. Turobne jednocifrene brojke vijesti sve govore: niti postoji interesa za podjelu informacija o obrazovanju, a tamo gdje ih nominalno i ima, selektivno se prikazuje stanje u vlastitim kantonalnim obrazovnim uličicama. Recimo, pogledajmo Ministarstvo obrazovanja Kantona Sarajevo: mada od početka Tabule nikada nije bilo u deficitu sa priloženim informacijama, nikada vam neće prikazati kompletnu situaciju. Takav je bio slučaj sa poluuspješnim online upisom učenika u srednje škole, a takav je slučaj, čini se, i sa nastavkom projekta elektronskih dnevnika u školama. Mada na web stranici Ministarstva nema informacije po starom pravilu ako ne priznamo, nije se ni desilo, na portalima postoji vijest o manjku sredstava za nastavak ovog projekta.  

Zlatna Tabula Rasa – 28 – to je ukupan broj vijesti za osmi mjesec za ukupno 13 stranica ministarstava što bi značilo 2,1 vijest po ministarstvu. Jedina dobra vijest je da se TK digao iz pepela (prethodna dva mjeseca nije bio moguć pristup stranici) i sada sa jednakom ažurnošću postavljaju vijesti. Međutim, pogledajmo standardnog favorita USK: mada se, sudeći po stranici, ne bave niti jednim problemom svog obrazovnog sistema ipak postavljaju čudnovate i misteriozne sadržaje poput naslova “Vjerom protiv droge” ispod kojeg je uz par klikova (ne)moguće pokrenuti video koji promoviše, kako sam naslov kaže, vjeru ispred droge. Ipak, na drugim stranicama moguće je saznati o čemu je riječ. Radi se o kampanji koju je pokrenula televizija USK pod pokroviteljstvom Ministarstva obrazovanja kroz koju se mladima priča o prednostima različitih zanimanja, interesovanja i hobija u odnosu na drogu. Uz ples, muziku, književnost, sport, nauku, volonterizam, stavljena je i vjera. Ministarstvo, ističući samo vjeru na svojoj stranici, pritom bez mogućnosti pregleda videa, pokazuje neodgovornost prema projektu čiji je pokrovitelj i na sebe skreće pažnju kao na instituciju kojoj je prioritet vjera u odnosu na obrazovanje.

Srebrna Tabula Rasa – Dame i gospodo, svečano predstavljamo Federalno ministarstvo obrazovanja čiji je jedini napredak gender senzitivna odrednica “ministrica” na web stranici. Inače, informacije za august čini zdušna i srčana bajramska čestitka drage ministrice, prije i nakon koje nema nikakvih drugih informacija. Ipak, jedan septembarski sneak peak:  čeka vas još jedna čestitka (ovaj put drugim povodom)... pokušajte pogoditi kojim!  

Brončana Tabula Rasa – Ovaj posljednji tabularni dodatak gotovo da dođe kao nagrada – ovaj put ga, nažalost, ne možemo dodijeliti nikome jer niko od optuženih nije zaslužio da mu se prizna “najmanje zlo”.

O radu ostalih ministarstava informirajte se kroz infografiku.

Pročitajte i prethodne tabule.

Najnovije

Pisanje strane štampe o obrazovanju

Odgoj djece nije trka, svako se razvija po svom ritmu

Merima Dervišić

Pregled pisanja strane štampe o obrazovanju

U Delhiju uče da budu sretni

Merima Dervišić

Pregled pisanja strane štampe o obrazovanju

Pričajmo o smrti u školi

Merima Dervišić

Pregled pisanja strane štampe o obrazovanju

Dugo gledanje TV-a, migracije... ugrožavaju uspjeh u školi

Merima Dervišić

Strana štampa o obrazovanju

Previše je od nastavnika tražiti da budu policajci

Merima Dervišić