Medijska kultura

(PRESS)edmica u tragovima, 13.03.-20.03.

Škola za deset... dojava o bombi

Školegijum redakcija

22.03.2018

Liturgija vrti gdje policija ne može

Ilustracija: Icon Craft Studio/Shutterstock.com

1. U deset dana primljeno deset lažnih dojava o bombama – U proteklih deset dana MUP-u KS-a deset puta su upućene dojave o bombama u srednjim školama u KS-u. Sve dojave bile su lažne, a sarajevski policajci rade na rasvjetljavanju ovih slučajeva.

Portal Klix, 19.3.2018.

 

2. U Gračanici putem Facebooka traže još jednog učenika za formiranje razreda – Područna škola Babići iz Gračanice objavila je na Facebooku da traži još jednog prvačića za upis, kako bi ova škola imala dva kompletirana odjeljenja za narednu školsku godinu. U ovu školu upisana su 33 učenika u prvi razred, što predstavlja dobar prosjek za selo koje broji 2.000 stanovnika.

Portal Dnevni avaz, 17.3.2018.

 

3. Potpisan kolektivni ugovor za povećanje plaća radnicima u srednjim školama – Premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković i predsjednik Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja, odgoja, nauke i kulture Faruk Bešlić potpisali su Kolektivni ugovor za djelatnost srednjeg obrazovanja u Kantonu Sarajevo i Sporazum o osnovici za plaće, čime će osnovica porasti na 290 KM, odnosno doći će do povećanja plaće za oko 20 KM.

Portal Index, 16.3.2018.

 

4. Liturgija uslov za bolju ocjenu iz vjeronauke – Roditelji učenika određenih banjalučkih osnovnih škola požalili su se na društvenim mrežama da vjeroučitelji, koji predaju vjeronauku, učenicima dijele pluseve i minuse u zavisnosti od toga da li dolaze u crkvu na liturgiju, te da im od toga zavisi i konačna ocjena iz ovog predmeta. Slavoljub Lukić, teolog i prosvjetni savjetnik za vjeronauku u Pedagoškom zavodu RS-a, apelovao je na roditelje da se u ovim slučajevima obrate Republičkom pedagoškom zavodu RS-a i njemu, kao prosvjetnom savjetniku za vjeronauku, kako bi ovakve i slične situacije bile riješene.

Portal Nezavisne novine, 16.3.2018.

Najnovije

Pregled pisanja strane štampe o obrazovanju

U Londonu 81 % nastavnika razmišlja da napusti profesiju

Merima Dervišić

Svjetski mediji o obrazovanju

UNICEF kreira pasoš za učenje

Merima Dervišić

Strani mediji o obrazovanju

U SAD-u na izborima nikada više kandidatkinja-nastavnica iz Demokratske stranke

Merima Dervišić

Strani mediji o obrazovanju

Šah kao kazna za maloljetne delikvente

Merima Dervišić

Pisanje strane štampe o obrazovanju

U Amsterdamu oko 8.000 djece nema dovoljno nastavnika i nastavnica

Merima Dervišić