Medijska kultura

(PRESS)edmica u tragovima, 15.05-22.05.

Kad se ministrima ne da nagraditi

Školegijum redakcija

24.05.2018

Ekstremne mature, nestimulativne stimulacije i diplome bez pečata

Foto: Almir Kljuno

1. Bez akreditovanja visokoškolskih ustanova diplome neće biti priznate – Agencija za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta BiH okupila je oko 60 predstavnika visokoškolskih ustanova u BiH i ministarstava obrazovanja na okruglom stolu (Re)akreditacija visokoškolskih ustanova i studijskih programa u BiH – izazovi i prilike, održanom u Sarajevu. Ako ne bude usvojena odluka o normama, bit će ugrožen proces akreditacije visokoškolskih ustanova i studijskih programa i njihovo uključenje u evropski prostor visokog obrazovanja u skladu s Bolonjskom deklaracijom. To bi onemogućilo diplomantima visokoškolskih ustanova u BiH da ostvare priznanje svojih diploma i drugih akademskih dokumenata, kao i da ostvare mobilnost.

Portal Klix, 16.5.2018.

 

2. Maturanti u Tomislavgradu uništavali školski inventar i zidove – Dio učenika završnih razreda tomislavgradske Gimnazije putovao je na školski izlet u Dubrovnik. Maturanti koji su ostali u gradu počeli su uništavati školski inventar, a neprimjereno ponašanje nastavili su i na gradskim ulicama, gdje su prolaznike zasipali brašnom i građevinskim gipsom koji su uzeli s obližnjeg gradilišta.

Bportal.ba, 16.5.2018.

 

3. Direktori škola u Kantonu Sarajevo ostaju bez nagrada, ministar popustio pred Sindikatom – Odluku ministra obrazovanja, nauke i mladih Kantona Sarajevo Elvira Kazazovića (SDA) da novčano nagradi, sa 20 posto na plaću, sve direktore osnovnih i srednjih škola, te direktoricu JU Djeca Sarajeva Sindikat osnovnog odgoja i obrazovanja KS-a dočekao je na nož. Zbog njihovog javnog protivljenja i neaminovanja odluka će, najvjerovatnije, biti povučena. Potvrdio je to za Dnevni avaz ministar Kazazović.

Portal Dnevni avaz, 20.5.2018.

 

4. U Republici Srpskoj nova zanimanja od naredne školske godine – U Ministarstvu prosvjete i kulture Republike Srpske kažu da je vođeno računa o potrebama tržišta rada, pa su uvedena neka nova zanimanja, poput tehničara modelara obuće, koji će se školovati u Školi učenika u privredi u Banjoj Luci. Povećan je interes i za zanimanja iz elektrotehničke struke, informacionih tehnologija i CNC tehnologije.

Portal Nezavisne novine, 21.5.2018.

 

Najrelevantnije vijesti iz obrazovanja čitajte u našoj rubrici Press.

Najnovije

Pregled pisanja strane štampe o obrazovanju

U Londonu 81 % nastavnika razmišlja da napusti profesiju

Merima Dervišić

Svjetski mediji o obrazovanju

UNICEF kreira pasoš za učenje

Merima Dervišić

Strani mediji o obrazovanju

U SAD-u na izborima nikada više kandidatkinja-nastavnica iz Demokratske stranke

Merima Dervišić

Strani mediji o obrazovanju

Šah kao kazna za maloljetne delikvente

Merima Dervišić

Pisanje strane štampe o obrazovanju

U Amsterdamu oko 8.000 djece nema dovoljno nastavnika i nastavnica

Merima Dervišić