Medijska kultura

Strani mediji o obrazovanju

I Amerikanci revidiraju istoriju

Merima Dervišić

06.12.2018

Noževi, pile i pećnice ohrabruju djecu da se ponašaju samostalnije od rane dobi

Ilustracija: Everett Historical / Shutterstock.com

Petogodišnja djeca u školi koriste noževe

BBC

Škola u Shropshireu u Engleskoj petogodišnjim đacima dozvoljava upotrebu noževa, pila i pećnica. Ideja za ovakav pristup rodila se kada je direktorica ove obrazovne ustanove posjetila školu u Finskoj, gdje se koristio drugačiji pristup učenju koji, prema njenim riječima, djeci daje priliku da više razmišljaju.

Ukoliko djeci dozvolimo da koriste alate uz koje će proces učenja značiti i vođenje brige o rizicima, ohrabrit ćemo ih da se ponašaju samostalnije od rane dobi, kazala je Rachel Cook, direktorica osnovne škole Newdale u Telfordu.

Video možete pogledati ovdje.

 

Od 2019. godine ropstvo glavni razlog za američki Građanski rat

NPR

Odjel za obrazovanje Texasa početkom novembra 2018. godine donio je odluku da će u udžbenicima stajati kako je ropstvo glavni razlog za Građanski rat.

Đaci su do sada u osnovnim i srednjim školama učili da su razlozi za izbijanje rata višestruki, a među njima se pominjalo i ropstvo, ali na posljednjem mjestu.

Iako se Republikanska stranka protivi ovakvom tumačenju, kompromis do kojeg je Odjel došao jeste da đake treba podučavati o ključnoj ulozi ropstva u stvaranju sekcionalizma, neslaganju o pravima svake od država i, konačno, Građanskom ratu.

Istog je dana donesena odluka da se iz udžbenika ne izbace Hellen Keller niti Hillary Clinton, kako je bilo najavljeno u septembru. Međutim, konflikt između Palestine i Izraela u teksaškim udžbenicima još uvijek je jednodimenzionalan jer je njegov uzrok odbijanje Arapske lige i većine arapskih zemalja da prihvate postojanje izraelske države.

Podsjetimo da teksaški školarci čine deset posto učenika američkih državnih škola, odnosno da je svaki deseti školarac u javnim školama u Americi iz Teksasa.

Novi udžbenici za srednje škole počet će se koristiti 2019, odnosno 2020. godine za osnovne škole.

Najnovije

Svjetski mediji o obrazovanju

Privilegija je jedino što ocjenjujemo u doba pandemije

Merima Dervišić

Svjetski mediji o obrazovanju

Trebaju li škole plaćati internet nastavnicama

Merima Dervišić

Svjetski mediji o obrazovanju

Zašto videopozivi toliko umaraju

Merima Dervišić

Svjetski mediji o obrazovanju

Kako će škola izgledati (ako se vratimo na nastavu)

Merima Dervišić

Kad pandemija u školi pomiješa nauku i teoriju zavjere

Za svako pitanje postoji odgovor

Amna Dervišagić