Medijska kultura

Izvještavanje svjetskih medija o obrazovanju

Djeca protiv klimatskih promjena

Merima Dervišić

08.02.2019

Učenici kažu da je globalno zagrijavanje bitnije od škole, jer zašto bi učili ako nemaju budućnosti.

Foto: hanohiki / Shutterstock.com

U nekoliko evropskih gradova organizirani su protesti u kojima su hiljade djece tražile adekvatnije mjere protiv globalnog zagrijavanja. Među njima su i manji protesti, koji su se desili u Davosu u Švicarskoj, a koje je potaknuo aktivistički rad Grete Thunberg, šesnaestogodišnje aktivistkinje iz Švedske. Ona je tamo doputovala kako bi učesnicima i učesnicama Svjetskog ekonomskog foruma poručila kako je njihova odgovornost osigurati svijetu zdraviju budućnost.

Greta je, naime, svakog petka od augusta prošle godine dolazila pred švedski parlament kako bi javnost i vladu podsjetila na bitnost rješavanja problema globalnog zagrijavanja. Ona je u Davos doputovala vozom, kojim je putovala 32 sata jer je željela ukazati na štetnost emisija CO2.

Moja poruka jeste da je za ove emisije odgovorna šačica ljudi, jako bogatih ljudi koji su ovdje u Davosu. Neki ljudi, neke kompanije i oni koji donose odluke, savršeno su svjesni koje su vrijednosti žrtvovali kako bi nastavili zarađivati basnoslovne cifre, i mnogi od njih nalaze se ovdje, kazala je Greta Thunberg za BBC.

Krajem januara 2019. godine na protestima u Briselu okupilo se 35.000 tinejdžera i tinejdžerki. Protesti su organizirani i u Berlinu, a iz Njemačke je kampanja započela na Twitteru pod hashtagom #FridaysForFuture, sa sloganom Nemamo planetu B. Protesti u ovoj zemlji organizirani su i kako bi se stvorio pritisak na vladu, koja trenutno razmatra koje mjere poduzeti kako bi se smanjila potrošnja uglja i povećala upotreba obnovljivih izvora energije. Mladi poručuju da se lideri i liderke zemalja moraju držati obećanog i ispuniti ciljeve na koje su pristali u Parizu 2015. godine.

Mnogi kritiziraju, kako Gretu tako i organiziranje protesta tokom nastave, jer smatraju da se na taj način ohrabruje izostanak s nastave ili jednostavno traženje medijske pažnje. Učenik iz Njemačke Jakob Blasel, koji učestvuje u protestima, kaže da je za njih globalno zagrijavanje bitnije od škole.

I zašto bismo učili ako nemamo budućnosti?, pita Blasel.

Video prikazuje izjave mladih koji svakog četvrtka, umjesto u školu, odlaze na ulice Brisela, odakle poručuju da će biti tamo sve dok se stvari ne promijene.

Izjave možete pogledati ovdje. Cijeli prilog na linku.

Najnovije

Svjetski mediji o obrazovanju

Menstruacija u toku pandemije

Merima Dervišić

Svjetski mediji o obrazovanju

10 hiljada snimljenih časova kao plan B za septembar

Merima Dervišić

Svjetski mediji o obrazovanju

TikTok i mikroučenje/male lekcije

Merima Dervišić

Svjetski mediji o obrazovanju

Kako škole mogu pomoći đacima koji nemaju stabilnu internet-konekciju

Merima Dervišić

Svjetski mediji o obrazovanju

Kako je izgledao povratak u školu širom svijeta

Merima Dervišić