Metodika

Filozofija na baušteli / 1

Prepakivanje krova

Ferhat beg Vuković

05.03.2019

Prvi čas: O izvorima filozofije

Foto: Školegijum

Platon i Aristotel primjećuju da se filozofija javlja čuđenjem. Dakle, to je zasigurno jedan od prvih izvora filozofije. Čuđenje ili divljenje stvarima koje se drugima čine same po sebi razumljive i skoro beznačajne. Prvo, dakle, čuđenje bi bilo da stvari jesu, a ne da nisu. Aristotel tvrdi da je znatiželja potakla prve mislioce da filozofski posmatraju život. (Boris Kalin, Povijest filozofije s odabranim tekstovima filozofa, XXII izmijenjeno i dopunjeno izdanje, Školska knjiga Zagreb, 1998, str 14)

 

Period zatišja u oblasti građevinskih poslova ne podrazumijeva i potpuni prekid radova. Koristi se svaki dan bez padavina kako bi se mogao neki posao, koji je vezan za vanjske radove, nastaviti ili se raditi unutrašnji radovi: keramika, izolacija i sl.

U periodu kada je sezona radova zvanično završena imamo gažu u kasarni Miloš Obilić na Palama. Moja firma, koja se posebno bavi završnim radovima u građevinarstvu, ima za taktičko-operativni zadatak prepakivanje krova na vojničkoj kuhinji.

Objekat dejstva ima tri sprata. To znači da moramo montirati skelu preko koje ćemo ručno podizati novi crijep na krovnu konstrukciju. Pošto se radi o prepakivanju, ne skida se kompletan krov, već se ono zdravo zadržava. Najveći je problem kako osigurati da kompozicija crijepa ostane u skladu i pravilnom poretku. Provjeravanje da li se crijep slaže skladno i pravilno najčešće se vrši vizuelnim pregledom sa određene razdaljine.

Prilikom jedne takve provjere, koračajući unatrag spotičem se o kamen za koji ustanovim da je nadgrobni. Tzv. nišan. Dugouzlazno i. Iznenađen, razgledam korov oko sebe i otkrivam da stojim među ostacima muslimanskog mezarja.

Muslimansko mezarje u sredini kasarne Miloš Obilić na Palama.

Trenutak za čuđenje.

Groblje je skoro u potpunosti zaraslo u travu i nisko šipražje, ali su se mogli pronaći i neki nišani koji nisu izlomljeni. Na dva mogu raspoznati i godinu gradnje – 1942.

Izvjesni Mujaga i njegov prvi komšija u tom groblju: Alijaga.

 

Pitanja za razgovor na času Filozofije:

Šta povezuje Miloša Obilića i Aristotela?

Da li Mujaga i Alijaga jesu ili nisu i kakve to veze ima sa čuđenjem?

Kada je hodanje unazad znatiželja?

Najnovije

Intervju: Klaudija Kraft, Odsjek za savremenu, kulturnu, rodnu istoriju Univerziteta u Beču

Učenje o rodnim identitetima će pomoći učenicima da kritički misle o tome da je nešto prirodno ili normalno

Saša Buljević

Zapisi iz učionice

Pogodite ko sam

Mirza Ahmetović

Zapisi iz učionice

Jedan čas – jedan kviz – ponovljeno gradivo iz cijelog polugodišta

Mirza Ahmetović

Popularna nauka u redovnom obrazovanju

Treba je ugraditi u obaveznu nastavu, bar za djecu koju to interesuje

Adnan Bajrović

Pozitivne nastavničke prakse

Jedna od 60 kockica u svemir ide iz BiH

Amna Dervišagić