Medijska kultura

Svjetski mediji o obrazovanju

U Arizoni poništili zakon koji diskriminira LGBT

Merima Dervišić

15.05.2019

Plan portugalske vlade je da do 2030. godine poveća upotrebu bicikla kao prevoznog sredstva, pa će u osnovne škole uvesti novi obavezni predmet – vožnju bicikla.

Ilustracija: zimmytws / Shutterstock.com

O LGBTQ temama u školi

npr.org

Polovinom aprila u Arizoni je poništen zakon prema kojem se u državnim školama, unutar časova o zdravlju, nastavnicama zabranjivalo da promoviraju homoseksualni način života, odnosno da pričaju o homoseksualnosti kao pozitivnom alternativnom načinu života, kao i da informiraju đake o sigurnom seksu između dvije osobe istog spola.

Zakon je bio na snazi od 1991. godine, kada je u toj zemlji broj zaraženih HIV-om bio na nivou epidemije. Odluka da se poništi donesena je nakon što su u martu ove godine LGBTQ aktivističke grupe, uz podršku demokratske stranke, podnijele tužbu protiv nadležnih osoba u ministarstvu obrazovanja u Arizoni.

Ovaj zakon je trebao davno biti poništen. Naše škole moraju biti sigurne, inkluzivne, prostori u kojima nema mjesta zlostavljanju, bullyingu i stigmatiziranju, kazao je predstavnik demokratske stranke Andres Cano. Za poništenje su glasali kako predstavnici republikanske stranke tako i oni koji pripadaju demokratskoj stranci.

Na linku se nalaze informacije o saveznim američkim državama koje još uvijek nisu poništile diskriminatorne zakone u vezi s LGBTQ pitanjima s kraja osamdesetih i u devedesetim godinama prošlog stoljeća. U državi Texas se, recimo, u obrazovnim materijalima za maloljetne osobe mora navesti da homoseksualno ponašanje nije prihvatljiv način života, odnosno da ono predstavlja kriminalni prekršaj.

 

U Portugalu će se biciklizam učiti u školi

Eltis

Plan portugalske vlade je da do 2030. godine poveća upotrebu bicikla kao prevoznog sredstva. Zbog toga će u osnovne škole uvesti novi obavezni predmet – vožnju bicikla.

Vlada smatra da djeca posjeduju nevjerovatan potencijal za podizanje svijesti, odnosno utjecaj na ponašanje odraslih, što može rezultirati dugoročnom promjenom navika cjelokupnog stanovništva.

Osim što će đaci učiti osnovne vještine za vožnju bicikla, razmatra se mogućnost proširivanja polise školskog osiguranja kako bi se uključio put do škole na biciklu.

Cilj je da se do ove godine 7,5% ljudi odluči svakodnevno voziti bicikl, bilo da se radi o dolasku na posao ili u školu. EU prosjek za sada je 7 posto.

Vlada planira izgraditi dodatne kilometre biciklističke staze, do 10 hiljada kilometara, i preploviti broj nesreća u kojima učestvuju pješaci i biciklisti.

Najnovije

Svjetski mediji o obrazovanju

Pokret Loši đaci na Tajlandu traži promjene u državi

Merima Dervišić

Svjetski mediji o obrazovanju

Nakon lockdowna neka djeca zaboravila su koristiti pribor za jelo

Merima Dervišić

Svjetski mediji o obrazovanju

Najsiromašnija djeca na velikom gubitku

Merima Dervišić

Svjetski mediji o obrazovanju

Zašto univerzitet u Bristolu testira drogu za studente?

Merima Dervišić

Svjetski mediji o obrazovanju

Pandemija i procvat mikroškola

Merima Dervišić