Nova čitanja

History Fest 2019.

Izložba Jugoslavija 1989.

Saša Buljević

01.06.2019

Biblioteka Bošnjačkog instituta ima bogat arhiv materijala za Jugoslaviju i Bosnu i Hercegovinu i svi učesnici History Festa pozvani su da koriste te fondove.

Fotografije: Saša Buljević / Školegijum

Drugi dan History Festa obilježilo je otvaranje izložbe pod nazivom Jugoslavija 1989, predavanje Latinke Perović Historiografija i nacionalizam i okrugli sto Slom socijalizma u Evropi 1989. godine: Globalni kontekst.

Izložba Jugoslavija 1989. postavljena je u prizemlju glavne zgrade Bošnjačkog instituta i dostupna je javnosti tokom i nakon završetka History Festa. Autorice i autor izložbe su Narcisa Puljek–Barbarić, Sanin Hatibović i Amra Krzić. Fotografije, isječci iz novina i ostali arhivski materijali iz 1989. godine prikazuju različite aspekte jugoslovenskog društva. Narcisa Puljek-Barbarić otvorila je izložbu i pozvala učesnike i goste da je pogledaju.

Autorima izložbe bio je velik izazov da u toku History Festa predstave Jugoslaviju kroz različite teme: politiku, kulturu, ekonomiju i privredu. Također bih istaknula da smo za pripremu izložbe koristili fondove sedmičnih novina i knjiga Bošnjačkog instituta jer biblioteka ima bogat arhiv materijala za Jugoslaviju i Bosnu i Hercegovinu iz ovog perioda. Ovom prilikom pozivam sve učesnike History Festa da koriste naše fondove, obratila se autorica Puljek-Barbarić.

 

Slika 1

 

Nakon uvodne riječi autorice, profesor Husnija Kamberović, kao jedan od organizatora Festivala, pojasnio je koncept i sadržaj izložbe.

Narcisa je spomenula da su ovu izložbu napravili uglavnom na temelju biblioteke i građe koju imaju u Bošnjačkom institutu, a ta građa je ogromna i jako bogata. Izložba ima dva dijela. Jedan dio je o Jugoslaviji, a drugi je posvećen svijetu i govori o Evropi i Istočnoj Evropi u odnosu na Jugoslaviju, Evropu i Pokret nesvrstanih, rekao je Kamberović i naglasio da vremenska linija predstavljenih panela počinje padom Vlade Ante Markovića i uspostavom nove vlasti.

Dio o Jugoslaviji iz 1989. počinje panelom koji nagovještava novu vladu; 30. decembra 1988. godine Markovićeva Vlada je podnijela ostavku i obavljeni su prvi razgovori o dolasku nove vlade. Izložba prikazuje događaje nakon toga, od 1989. godine i raznih mitinga, nazvanih antibirokratska revolucija, do načina na koji su oni organizovani, pojasnio je Kamberović.

Pored političkih prilika, na izložbi je predstavljeno stanje u drugim sferama društva: ekonomija u Jugoslaviji, odraz političke nestabilnosti na umjetnost i kulturu...

Obrađena je i tema Kosova kao žarišta političke nestabilnosti, kao i mijenjanje ustava u Sloveniji, te globalnije pojave poput ekonomske i političke krize u Istočnom bloku i pada Berlinskog zida.

Najnovije

MetaFora / 5

Dara više ne stanuje ovdje

Enes Kurtović

Predložite temu i osvojite poklon

Školegijum redakcija

Komentar

Ne stati na zmiju predrasuda

Nenad Veličković

Recenzija

Elma Hodžić i Sanela Husić-Musabašić: Bajka o muzejskom kraljevstvu

Saša Buljević

Pristigli radovi na konkurs za nagradu Šukrija Pandžo

Školegijum redakcija