Nova čitanja

History Fest 2019.

Izložba Jugoslavija 1989.

Saša Buljević

01.06.2019

Biblioteka Bošnjačkog instituta ima bogat arhiv materijala za Jugoslaviju i Bosnu i Hercegovinu i svi učesnici History Festa pozvani su da koriste te fondove.

Fotografije: Saša Buljević / Školegijum

Drugi dan History Festa obilježilo je otvaranje izložbe pod nazivom Jugoslavija 1989, predavanje Latinke Perović Historiografija i nacionalizam i okrugli sto Slom socijalizma u Evropi 1989. godine: Globalni kontekst.

Izložba Jugoslavija 1989. postavljena je u prizemlju glavne zgrade Bošnjačkog instituta i dostupna je javnosti tokom i nakon završetka History Festa. Autorice i autor izložbe su Narcisa Puljek–Barbarić, Sanin Hatibović i Amra Krzić. Fotografije, isječci iz novina i ostali arhivski materijali iz 1989. godine prikazuju različite aspekte jugoslovenskog društva. Narcisa Puljek-Barbarić otvorila je izložbu i pozvala učesnike i goste da je pogledaju.

Autorima izložbe bio je velik izazov da u toku History Festa predstave Jugoslaviju kroz različite teme: politiku, kulturu, ekonomiju i privredu. Također bih istaknula da smo za pripremu izložbe koristili fondove sedmičnih novina i knjiga Bošnjačkog instituta jer biblioteka ima bogat arhiv materijala za Jugoslaviju i Bosnu i Hercegovinu iz ovog perioda. Ovom prilikom pozivam sve učesnike History Festa da koriste naše fondove, obratila se autorica Puljek-Barbarić.

 

Slika 1

 

Nakon uvodne riječi autorice, profesor Husnija Kamberović, kao jedan od organizatora Festivala, pojasnio je koncept i sadržaj izložbe.

Narcisa je spomenula da su ovu izložbu napravili uglavnom na temelju biblioteke i građe koju imaju u Bošnjačkom institutu, a ta građa je ogromna i jako bogata. Izložba ima dva dijela. Jedan dio je o Jugoslaviji, a drugi je posvećen svijetu i govori o Evropi i Istočnoj Evropi u odnosu na Jugoslaviju, Evropu i Pokret nesvrstanih, rekao je Kamberović i naglasio da vremenska linija predstavljenih panela počinje padom Vlade Ante Markovića i uspostavom nove vlasti.

Dio o Jugoslaviji iz 1989. počinje panelom koji nagovještava novu vladu; 30. decembra 1988. godine Markovićeva Vlada je podnijela ostavku i obavljeni su prvi razgovori o dolasku nove vlade. Izložba prikazuje događaje nakon toga, od 1989. godine i raznih mitinga, nazvanih antibirokratska revolucija, do načina na koji su oni organizovani, pojasnio je Kamberović.

Pored političkih prilika, na izložbi je predstavljeno stanje u drugim sferama društva: ekonomija u Jugoslaviji, odraz političke nestabilnosti na umjetnost i kulturu...

Obrađena je i tema Kosova kao žarišta političke nestabilnosti, kao i mijenjanje ustava u Sloveniji, te globalnije pojave poput ekonomske i političke krize u Istočnom bloku i pada Berlinskog zida.

Najnovije

Izvještaj žirija nakon konkursa Šta je tebi AI

Ni žiriju nije bilo lako

Školegijum redakcija

Objavljujemo pobjednike konkursa Šta je tebi AI?

Školegijum redakcija

Razglednice iz Jajca

Nikad kasno za učenje i zabavu

Josipa Kulenović

Razglednice iz Tešnja, Doboja, Maglaja 3

Od čilanja do ćutanja

Mirela Buljubašić

Poznata imena autora/ica pet najboljih radova

23. februara tri prvoplasirana

Školegijum redakcija