Nova čitanja

MetaFora / 4

Higgsov bozon u Oštroj Luci

Enes Kurtović

14.06.2019

Pastirski lobi se pokazao jačim od lobista EU integracija. Nema te prijave, tužbe ili kazne koju jagnje na ražnju ne može ad-aktirati.

Ograničenje brzine na putu kroz Oštru Luku je 50 km/h, a na dijelu pored osnovne škole je 30 km/h. Radi se o relativno prometnoj saobraćajnici koja povezuje Prijedor i Sanski Most i većina vozača poštuje ova ograničenja. Vama koji se ne vozite često ovim putnim pravcem sigurno je to malo neobično, s obzirom na nizak nivo saobraćajne kulture i slabo poštovanje ograničenja u prometu u BiH.

Naime, opština Oštra Luka je teritorijalno mala, nastala nakon rata od dijelova opštine Sanski Most. Cijelom opštinom prolazi šest kilometara magistralnog puta M-15 koji kontroliše lokalna policija. Kako je puta malo, a policajaca očito mnogo, policijske kontrole na ovih šest kilometara su svakodnevne, svakosatne i sveprisutne. Kazna po kazna, mito po mito, i kad su lokalni vozači shvatili da policija neće promijeniti svoj način rada, prihvatili su poštovanje saobraćajnih propisa kao jeftinije rješenje. Zato se kroz Oštru Luku vozi po ograničenjima brzine, sa vezanim sigurnosnim pojasom, kako na prednjim sjedištima tako i na zadnjim, bez upotrebe mobitela i sa zimskom opremom u prtljažniku i usred ljeta. Za svaki slučaj.

Danas me u vožnji kroz Oštru Luku zaustavilo stado ovaca. Lagano su prošetale kroz centar naselja, brabonjajući tek nekoliko metara od zgrade policijske stanice. Za ovce saobraćajni propisi ne važe. Za vlasnike stada ne važi ni zakonska zabrana nomađenja, koja je u BiH na snazi već niz godina, po zakonu donesenom u proceduri prilagođavanja standardima EU u području kontrole zaraznih bolesti domaćih životinja. Pastirski lobi se pokazao jačim od lobista EU integracija. Nema te prijave, tužbe ili kazne koju jagnje na ražnju ne može ad-aktirati.

Dok čekam da me stado mimoiđe i omogući mi daljnji napredak na putovanju, pada mi na pamet da bi ono bilo dobra ilustracija za objašnjavanje Higgsovog bozona. Što je ovaca u stadu više, objekat koji je njima okružen dobija veću masu i, posljedično tome, sporije kretanje. Kad jedna ovca zableji, zableje i one oko nje, pa onda one oko njih, i tako se stadom kreću talasi blejanja, koji su ustvari Higgsovi bozoni.

A stado na putu je dobra ilustracija i za mnoge društvene pojave.

 

Test za profesorice i studente pravnih fakulteta:

Dvostruki standard je:

  1. Dva puta po deset u cijeloj lepinji
  2. Standard Standard
  3. Ssttaannddaarrdd

 

Policajac na putu vas zaustavlja i traži vozačku dozvolu. Vi ste:

  1. Antun Branko Šimić
  2. Musa Ćazim Ćatić
  3. Pastir

 

Ovca je domaća životinja koja daje:

  1. Meso, mlijeko i vunu
  2. Smisao Prvom maju
  3. Izborni legitimitet

 

Rješenje:

Svi odgovori su tačni dok pravna država u nekoj svojoj Oštroj Luci čeka da se stado pomjeri s puta.

Najnovije

Izvještaj žirija nakon konkursa Šta je tebi AI

Ni žiriju nije bilo lako

Školegijum redakcija

Objavljujemo pobjednike konkursa Šta je tebi AI?

Školegijum redakcija

Razglednice iz Jajca

Nikad kasno za učenje i zabavu

Josipa Kulenović

Razglednice iz Tešnja, Doboja, Maglaja 3

Od čilanja do ćutanja

Mirela Buljubašić

Poznata imena autora/ica pet najboljih radova

23. februara tri prvoplasirana

Školegijum redakcija