Medijska kultura

Svjetski mediji o obrazovanju

Zašto i kako u Singapuru svi uče kodirati

Merima Dervišić

05.09.2019

Plan je da se u naredne tri godine radi sa najmanje 10 hiljada đaka, ali Vlada Singapura ne želi da ovaj projekat bude namijenjen samo mlađim generacijama.

Ilustracija: Daniel Chetroni / Shutterstock.com

Ministarstvo za komunikacije i informacije Singapura ovog je ljeta predstavilo plan prema kojem njegovi državljani moraju steći osnovne vještine i atribute kako bi bili uspješni u digitalnom dobu. Ovo uključuje programe edukacije za sve – od osnovnoškolaca do starijih generacija.

Plan je da se u predstojećoj školskoj godini uvede pilot-projekat pod nazivom Kodiranje iz zabave. On postoji kao izborni predmet u nekim školama od 2014. godine, a zamišljen je kao kurs na kojem će đaci učiti razmišljati o informatičkim procesima kroz osnove kodiranja. Sljedeća je faza uvesti ovaj program za učenice i učenike koji završavaju osnovnu školu na način da pohađaju deset sati kodiranja sedmično.

Program će uključivati osvrt na umjetnu inteligenciju, ali i na cyber-sigurnost. Upravo će se u okviru cyber-programa za mlade, sa kojim se počinje od srednjoškolskog obrazovanja, učiti o najbitnijim vještinama u oblasti internetske sigurnosti. Na taj način će se mnogima od njih pružiti prilika da se obrazuju kako bi u budućnosti mogli pronaći posao u ovom sektoru.

U naredne tri godine trebalo bi se raditi sa najmanje 10 hiljada đaka, ali Vlada Singapura ne želi da ovaj projekat bude namijenjen samo mlađim generacijama.

Želimo da ova digitalna transformacija bude dostupna svima, jer se ovdje ne radi tek o digitaliziranju naše ekonomije. Hoćemo da radna snaga u našoj državi, firme, kao i cijelo stanovništvo, bude u stanju okoristiti se ovom edukacijom, kazao je ministar S Iswaran.

S tim ciljem će se u narednoj godini otvoriti dodatnih stotinu digitalnih klinika u kojima će se odraslom stanovništvu Singapura pokazivati kako koristiti smartphone i društvene mreže.

S druge strane, u pogon se stavlja paralelni program za privrednike, odnosno mala i srednja preduzeća kojima će biti ponuđene besplatne usluge digitaliziranja procesa poslovanja.

Krajem godine oformit će se i tim stručnjakinja koje će nadgledati sigurnost djelovanja telekom-kompanija. Njihov će zadatak biti da nadgledaju sigurnost dizajna buduće 5G mreže, za čije testiranje je odvojeno 40 miliona dolara.

Video: CNBC: How children in Singapore are learning to code

Izvor: CNA: Coding classes for primary school pupils to be rolled out next year

Najnovije

Online lice škola No. 26

U privatnoj školi na internet-stranici i sedmični jelovnik

Andrej Arkoš

Online lice škola No. 25

U 2024. planovi iz 2016, ali postoji obrazac za prijavu korupcije

Andrej Arkoš

Online lice škola No. 24

Plan pismenih provjera znanja je iz 2017/2018. godine ili linkovi ne rade

Andrej Arkoš

Online lice škola No. 23

Moguće naći i izvještaje sa pojedinih roditeljskih sastanaka

Andrej Arkoš

Online lice škola No. 21

Desanki Maksimović bi bilo žao što nema informacija o uspjesima đaka

Andrej Arkoš