Medijska kultura

Svjetski mediji o obrazovanju

Zagrli učiteljicu za bolje ponašanje u školi

Merima Dervišić

15.10.2019

Foto: Dan Regan / Bristol Live

Osnovna škola Blackhorse iz Bristola sa više od 60 drugih škola iz tog grada učestvuje u jednogodišnjem programu poboljšanja ponašanja đaka. Procedura je jednostavna: na ulazu u učionicu đaci imaju četiri načina da pozdrave učiteljicu: zagrljajem, rukovanjem, mahanjem ili fistbumpom, gdje umjesto rukovanja pružaju šaku u znak pozdrava, odnosno sudare se pesnicama s učiteljicom.

Učiteljice u ovim školama prolaze kroz trening koji im pruža organizacija Pivotal Education, a jedna od stavki je da i same poštuju pravila koja su postavljena za učenike i učenice, kao što je, recimo, zabrana trčanja u školskim hodnicima.

Program uključuje i pozitivnu povratnu informaciju, gdje roditelje pozivaju ne samo kada postoji neki problem u školi, nego i da im se daju informacije o postignućima učenika na nastavi. Neki roditelji su oduševljeni jer je za njih poziv iz škole do sada uvijek značio nešto negativno. Jedna se majka rasplakala jer su joj se noge odsjekle kada je vidjela da je zovu, a pokazalo se da je to prva pozitivna vijest o njenom sinu otkako je počeo školovanje.

Čak je i direktor škole pozitivno iznenađen jer ga mališani zaustavljaju na hodniku, pozdravljaju i pružaju mu ruku.

Ne mogu da vjerujem koliko je jednostavno postići promjenu nabolje. Ne košta ništa biti ljubazan, kaže direktor Osnovne škole Blackhorse.

Nakon 12 mjeseci projekta napravit će istraživanje o uspješnosti programa. U analizu će biti uključena mišljenja đaka, kao i broj kazni tokom godine.

Izvor: Bristol Live: Pupils allowed to hug teacher as schools aim to improve behaviour

Najnovije

Svjetski mediji o obrazovanju

Privilegija je jedino što ocjenjujemo u doba pandemije

Merima Dervišić

Svjetski mediji o obrazovanju

Trebaju li škole plaćati internet nastavnicama

Merima Dervišić

Svjetski mediji o obrazovanju

Zašto videopozivi toliko umaraju

Merima Dervišić

Svjetski mediji o obrazovanju

Kako će škola izgledati (ako se vratimo na nastavu)

Merima Dervišić

Kad pandemija u školi pomiješa nauku i teoriju zavjere

Za svako pitanje postoji odgovor

Amna Dervišagić