Odgojni aspekti

Pozdrav iz Stoca

Kultura i prosvjeta biće naša osveta?

Enes Kurtović

29.10.2019

Koju politiku opismenjavanja primijeniti u današnjoj BiH u kojoj su se abeceda i azbuka svele na slova S, D, A, H, Z, C, H, Д?

Nekoliko nevladinih organizacija sa područja Hercegovine organizovalo je 26. oktobra ove godine obilježavanje 75. godišnjice oslobođenja Stoca od fašističke okupacije. Zvanična vlast u Stocu inače ignoriše ovaj datum.

Prema procjeni organizatora, obilježavanju je prisustvovalo nekoliko hiljada učesnika, uglavnom članica i članova udruženja koja baštine tekovine narodnooslobodilačke borbe, bratstva i jedinstva, samoupravnog socijalizma, te poštovalaca lika i djela Josipa Broza Tita i njegovih saboraca. Ispod zastava na kojima se vijorila crvena zvijezda glavnom gradskom ulicom prošetala se kolona u kojoj su većinu činile starije osobe, penzioneri, koji su u Stolac organizovano stigli iz Tuzle, Vareša, Bugojna, Zenice, Viteza, ali i iz zemalja regiona.

Učesnici su od stolačke autobuske stanice prošetali glavnom gradskom ulicom, na kojoj veliki broj ruševina svjedoči o ratnim dešavanjima iz perioda 1992–1995, pa pored biste Maka Dizdara, najpoznatijeg Stočanina, i pored stubova ulične rasvjete ukrašene zastavama Bosne i Hercegovine i Herceg Bosne.

Kolona se zaustavila ispred ostataka partizanskog spomenika u centru grada, gdje su se prisutnima obratili organizatori i njihovi gosti. Jedan od govornika bio je i Sead Đulić, predsjednik Saveza antifašista i boraca narodnooslobodilačkog rata (SABNOR). U svom govoru, kritici postojećeg stanja u BiH baziranog na nacionalnoj mržnji, Đulić je kulturu i obrazovanje označio kao najvažnija polja buduće antifašističke borbe, zaključujući svoj govor parolom Kultura i prosvjeta biće naša osveta! Pozvao je prisutne da se aktivno uključe u procese društvenih promjena.

Međutim, pitanje je koliko je Đulićeva publika u Stocu sposobna za pokretanje promjena. Mogu li jugonostalgičari, titoisti, komunjare, leftardi i hipster antifašisti preći sa riječi na djela? Koju politiku opismenjavanja primijeniti u današnjoj BiH u kojoj su se abeceda i azbuka svele na slova S, D, A, H, Z, C, H, Д?

Antifašistkinje i antifašisti su pjevali partizanske pjesme koje slave ljudski rad, zajedništvo i internacionalizam, i to ispred zgrade Osnovne škole Stolac koja radi po hrvatskom nastavnom planu i programu sa hrvatskim nastavnim osobljem za hrvatsku djecu dok se na drugom kraju grada nalazi Prva osnovna škola Stolac koja radi po bošnjačkom nastavnom planu i programu za bošnjačku djecu. Za rušenje ovakvog modela segregacije biće potrebno puno više od horskog refrena.

Najnovije

Tragom iskustva iz susjedstva – uloga dežurnih učenika u školama

Od izrabljivanja do dana za pamćenje

Maksuda Muratović

Filozofija na baušteli

Osamnaesti čas: Napojnica

Ferhat-beg Vuković

Filozofija na baušteli

Sedamnaesti čas: Ruždija sa Bara

Ferhat-beg Vuković

Motivacija za učenje

Priče ili anegdote iz života velikana

Amna Dervišagić

Školske obaveze za roditelje – zaboravljene

Na roditeljskom samo jedan roditelj

Midheta Omić