Medijska kultura

Svjetski mediji o obrazovanju

Besplatna školarina na fakultetima u Novom Meksiku

Merima Dervišić

30.10.2019

Ovaj zakon će pomoći tek bogatima, jer školarina nije jedini trošak koji porodice moraju snositi kada finansiraju studente.

Ilustracija: Pixabay

Američka država New Mexico objavila je plan da za svoje stanovnike ukine školarinu na svim državnim fakultetima i koledžima. Ukoliko Vlada usvoji ovaj plan, na 29 državnih koledža i fakulteta moći će besplatno studirati svi, bez obzira na primanja koja imaju njihove porodice, pa se procjenjuje da bi to značilo novih 55 hiljada studenata i studentica u ovoj državi.

Guvernerka Lujan Grisham kazala je kako bi uvođenje ovog zakona značilo više upisanih studenata, veći uspjeh, ekonomski rast, bolje uvjete za zapošljavanje, odnosno obrazovaniju i bolje plaćenu radnu snagu. Procjena vlasti je da je za provođenje zakona potrebno između 25 i 35 miliona dolara, a nadležni planiraju sredstva izdvojiti iz generalnog državnog fonda koji je nedavno zabilježio rast prihoda.

Iako se ovaj način finansiranja ne smatra previše pouzdanim, fakultetske profesorice smatraju da je ovo odlična ideja jer mnoge osobe koje se ne mogu kvalificirati za program pomoći (jer njihove porodice zarađuju više od minimuma) nemaju dovoljno sredstava za studiranje.

Dvadesetak drugih američkih država ima program besplatnog dvogodišnjeg koledža, dok u New Yorku postoji sličan program i za univerzitete. Međutim, problem su mnogi preduslovi u vezi s porodičnim primanjima, mjestom boravka i obavezom da se nađe zaposlenje u istoj državi tokom nekoliko godina nakon studiranja. U Novom Meksiku nema nikakvih preduslova koji moraju biti ispunjeni.

Wil Del Pilar, predsjednik organizacije The Education Trust, smatra da će ovaj zakon pomoći tek bogatima, jer školarina nije jedini trošak koji porodice moraju snositi kada finansiraju studente.

Studenti dođu na fakultet misleći da je on besplatan. Onda shvate koliko novca moraju izdvojiti na smještaj, hranu i knjige, pa pronađu posao, a pošto moraju raditi kako bi se izdržavali – to znači da nemaju vremena za sve što studiranje podrazumijeva. Zato se ne učlanjuju ni u jednu vannastavnu sekciju niti rade praksu u nekoj firmi, a ne mogu prisustvovati ni konsultacijama, kazao je on. Naglasio je da se studenticama i studentima obećava besplatno školovanje, ali ga oni neće moći iskoristiti jer moraju raditi.

Izvor: NPR: New Mexico Unveils Plan To Give Students Free College Tuition Regardless Of Income

Najnovije

Svjetski mediji o obrazovanju

Kako je sjedenje povezano s depresijom

Merima Dervišić

Svjetski mediji o obrazovanju

Nauka o pričanju na času

Merima Dervišić

Svjetski mediji o obrazovanju

Obrazovanje o lažnim vijestima već u osnovnoj školi

Merima Dervišić

Svjetski mediji o obrazovanju

Kako obrazovati dječake da ne postanu nasilnici?

Merima Dervišić

Svjetski mediji o obrazovanju

Psihijatrice od društvenih mreža traže podatke i novac za istraživanje

Merima Dervišić