Medijska kultura

Svjetski mediji o obrazovanju

Slobodan dan za proteste

Merima Dervišić

06.01.2020

Đacima od 7. do 12. razreda sada se daje prilika da jedan dan u toku školske godine učestvuju u građanskom aktivizmu.

Foto: Phil Roeder / March for Our Lives / Wikimedia Commons

Od januara 2020. godine đaci u okrugu Fairfax u Virginiji dobit će jednodnevni dopust tokom školske godine za angažman u političkom aktivizmu.

Ove promjene posljedica su pucnjave koja se desila 2018. godine u srednjoj školi Parkland na Floridi, kada je 18 ljudi izgubilo život. Omladina se nakon ovog događaja mobilizirala i počela organizirati aktivističke činove, što je u tom momentu predstavljalo presedan.

Primijetili smo da učenici žele odvojiti vrijeme od nastave kako bi učestvovali u protestima. Tada je naša škola, ali i ostale škole širom zemlje, shvatila da moramo pronaći način da im to omogućimo, kaže Ryan McElveen, član školskog odbora.

Rezultat tih napora jeste ovaj zakon i on je prva praksa ove vrste širom SAD-a. Đacima od 7. do 12. razreda sada se daje prilika da jedan dan u toku školske godine učestvuju u građanskom aktivizmu. Jedini uslov je da popune zahtjev i razgovaraju sa školskim osobljem.

Državno obrazovanje u SAD-u temelji se na vjerovanju da mlade ljude treba odgajati tako da postanu produktivni članovi društva, koji će svojim djelovanjem unaprijediti to društvo. Ovo je jedan od načina da usvoje vještine koje će im trebati kada odrastu, bilo da se radi o stvaranju pritiska i lobiranju za usvajanje određenog zakona ili dizanju glasa u organiziranim protestima, dodaje Ryan McElveen.

Prema pisanju Washington Posta, nisu svi zadovoljni odlukom školskog odbora. Najveći otpor dolazi iz konzervativnog tabora, koji smatra da škole ovako popuštaju pod pritiscima liberalnijih đaka i da je učenicima mjesto u školi, ne na ulici.

Pokušali smo formulirati ovu novu odredbu na način da se niko ne osjeća isključenim, te da ne zvuči ispolitizirano. Želimo da učenice i učenici dobiju priliku dati svoj glas o problemima koji ih se tiču, bez obzira na to s koje strane političkog spektruma dolaze, kaže Ryan McElveen i naglašava da će se sve škole kad-tad morati pozabaviti ovim pitanjem jer je đački aktivizam sve prisutniji, pa je neophodno da ta energija bude usmjerena u najboljem pravcu.

Izvor: NPR: Virginia School District To Give Students One Day Off Per Year For 'Civic Engagement'

Najnovije

Svjetski mediji o obrazovanju

Pandemija i nespremnost škola za online učenje

Merima Dervišić

Svjetski mediji o obrazovanju

Hranu ne treba koristiti kao nagradu ili kaznu

Merima Dervišić

Svjetski mediji o obrazovanju

Korona virus i nastava na daljinu

Merima Dervišić

Svjetski mediji o obrazovanju

Adolescenti/ce i kafa

Merima Dervišić

Svjetski mediji o obrazovanju

Kako je sjedenje povezano s depresijom

Merima Dervišić