Medijska kultura

Svjetski mediji o obrazovanju

Menstruacija u toku pandemije

Merima Dervišić

07.07.2020

Humanitarci upozoravaju da su, nakon što su usljed pandemije zatvoreni centri za pomoć, mnoge žene i djevojke primorane koristiti novinski papir, jastučnice ili kuhinjske krpe.

Ilustracija: Lisa_A / Shutterstock.com

Britanske humanitarne organizacije upozoravaju da se broj žena i djevojčica koje nemaju osnovne higijenske potrepštine tokom menstruacije naglo povećao u vrijeme pandemije.

Bloody Good Period, jedna od organizacija koje besplatno dijele menstrualne uloške i tampone u školama, umjesto uobičajenih pet hiljada paketa, u Engleskoj je od 23. marta isporučila više od 23 hiljade paketa. Druge organizacije navode da je broj korisnica ove pomoći pet puta veći nego prije.

Organizacije ističu da su mnoge žene i djevojke, nakon što su usljed pandemije zatvoreni centri za pomoć, primorane koristiti novinski papir, jastučnice ili kuhinjske krpe.

Ukoliko niste u stanju izaći nakraj sa krvarenjem, vaše će emocionalno i mentalno stanje biti mnogo gore. Znamo da se žene u ovim situacijama osjećaju užasno, prljavo, i jasno je da im je potrebna zaštita kako bi mogle funkcionirati u tim danima. Zatvaranjem centara za pomoć, odnosno škola, žene i djevojke jednostavno nisu u prilici da dobiju uloške i tampone, kaže Tina Leslie, direktorica organizacije Freedom4Girls iz Leedsa.

Alison Gordon je otvorila besplatnu radnju u kojoj je moguće preuzeti odjeću, igračke i higijenske proizvode:

Ako nemate dovoljno novca za hranu, higijenski proizvodi neće vam biti prioritet, jer morate nahraniti sebe i svoju porodicu, kaže ona.

Mandu Reid, koja će se kandidirati za gradonačelnicu Londona, kaže da su, uprkos pandemiji, škole i univerziteti u stanju poručiti i platiti higijenske potrepštine za učenice, te da je njihova obaveza obezbijediti im ove proizvode.

Izvor: BBC: Period poverty: Rise in free sanitary products needed in lockdown

Najnovije

Medijska nepismenost

Subjekat naprijed, ostali stoj!

Vijest mjeseca

Potkolčari

Svjetski mediji o obrazovanju

Može li 50 dolara promijeniti nečije obrazovanje?

Merima Dervišić

Svjetski mediji o obrazovanju

Engleska i Vels zabranjuju konverzijsku terapiju, osim za trans osobe

Merima Dervišić

Svjetski mediji o obrazovanju

U Walesu zabranjeno bilo kakvo fizičko kažnjavanje djece

Merima Dervišić