Medijska kultura

Svjetski mediji o obrazovanju

Djeca koja odrastaju u zelenilu imaju viši IQ

Merima Dervišić

10.09.2020

Za đake osnovnih škola zelenilo u domovima, na putu do škole i u školi znači bolju radnu memoriju i veći raspon pažnje, jer je mladi mozak tako manje izložen zagađenju.

Ilustracija: Helder Almeida / Shutterstock.com

Istraživačice sa univerziteta Hasselt u Belgiji analizirale su rezultate studije u kojoj je učestvovalo preko 600 djece uzrasta od 10 do 15 godina i pokazale da postoji veza između IQ-a i života u prirodi – sa samo 3% više zelenila u djetinjstvu IQ je veći za 2,6%.

Zanimljivo je i da se ovi podaci odnose na svu djecu, bez obzira na njihov socio-ekonomski položaj. To u prijevodu znači da veza između prirode i kognitivnog razvoja ne mora biti uslovljena načinom na koji podižemo djecu, odnosno našom finansijskom situacijom. Bilo kako bilo, bitno je naglasiti da nesmetan pristup prirodi za mnoge porodice koje žive u velikim gradovima predstavlja jednu vrstu privilegije.

Naučnice koje su radile na ovoj studiji još uvijek nemaju jasnu predstavu o tome na koji način boravak u prirodi utječe na IQ, ali navode kako su djeca koja žive u zelenijim područjima manje podložna stresu, te da su manje izložena zvučnom zagađenju, odnosno da imaju više prilika za igru sa vršnjacima.

Studija koja je 2015. godine provedena u Barceloni pokazala je kako za đake osnovnih škola zelenilo u domovima, na putu do škole i u samoj školi znači bolju radnu memoriju i veći raspon pažnje, jer je mladi mozak tako manje izložen zagađenju.

Izvor: Euronews: Growing up in green spaces boosts children’s IQs, claims study

Najnovije

Online lice škola No. 26

U privatnoj školi na internet-stranici i sedmični jelovnik

Andrej Arkoš

Online lice škola No. 25

U 2024. planovi iz 2016, ali postoji obrazac za prijavu korupcije

Andrej Arkoš

Online lice škola No. 24

Plan pismenih provjera znanja je iz 2017/2018. godine ili linkovi ne rade

Andrej Arkoš

Online lice škola No. 23

Moguće naći i izvještaje sa pojedinih roditeljskih sastanaka

Andrej Arkoš

Online lice škola No. 21

Desanki Maksimović bi bilo žao što nema informacija o uspjesima đaka

Andrej Arkoš