Medijska kultura

Svjetski mediji o obrazovanju

Google kursevi kao konkurencija fakultetskom obrazovanju

Merima Dervišić

10.12.2020

Jedna od glavnih zamjerki fakultetskom obrazovanju u posljednje vrijeme jeste da studenti nisu dovoljno pripremljeni za stvarne potrebe budućih radnih mjesta.

Ilustracija: Raysonho / Wikimedia Commons

Vijest o profesionalnom usavršavanju koje organizira kompanija Google ove je godine iznenadila mnoge, ponajviše zbog toga što bi se, ukoliko ovaj vid edukacije zaživi, u budućnosti traženje posla, ali i univerzitetsko obrazovanje, znatno razlikovalo od današnjeg.

Google Career Certificates, odnosno kursevi na kojima se uči o osnovnim vještinama potrebnim za pronalazak posla, dizajnirani su da traju oko šest mjeseci.

Fakultetsko obrazovanje nedostižno je mnogim građanima i građankama SAD-a. Osim toga, nije pošteno da vam za ekonomsku sigurnost treba fakultetska diploma. Potrebno nam je obrazovanje za specifična radna mjesta, odnosno poboljšano strukovno i online obrazovanje, kako bismo pomogli da se naša zemlja oporavi i ponovo izgradi. Pri zapošljavanju vlastitih kadrova u budućnosti mi ćemo ove vrste kurseva smatrati jednakim četverogodišnjem fakultetskom obrazovanju za slične pozicije, kazao je Kent Walker, jedan od odgovornih na pozicijama za Googleovo globalno poslovanje.

Iako je još uvijek nepoznato koliko će kursevi koštati, moguće je pretpostaviti da cijena neće biti znatno veća od već postojećeg Googleovog kursa za profesionalnu IT-podršku, koji košta 49 dolara mjesečno. Šest mjeseci ove edukacije bi, u tom slučaju, koštalo isto koliko i nabavka knjiga za jedan semestar na nekom univerzitetu. Google je obećao i 100.000 stipendija za ove programe.

Jedna od glavnih zamjerki fakultetskom obrazovanju u posljednje vrijeme jeste da studenti nisu dovoljno pripremljeni za stvarne potrebe budućih radnih mjesta. Pritom veliki broj njih plaća ogromnu cijenu za pohađanje časova, a nastavit će plaćati i godinama nakon završetka studija i pronalaska posla. Zbog toga Google želi na tržište plasirati obrazovanje koje će kandidate i kandidatkinje odmah pripremiti za rad na visokoplaćenim poslovima, uz priliku da napreduju.

Za pristup kursevima ne traži se prethodno znanje niti bilo kakav certifikat, a predavači i predavačice dio su Googleovog tima koji radi na različitim poljima. Podršku obećavaju i u pronalaženju poslova za diplomante, ali i prilika za praksu tokom obrazovanja.

Ovdje valja podsjetiti da su i druge kompanije, poput IBM-a i Applea, izjavile kako fakultetske diplome nisu nužne u procesima odabira kandidata za pozicije koje nude.

Izvor: Inc.com: Google Has a Plan to Disrupt the College Degree

Najnovije

Obrazovanje na djelu

Radijem se emituje muk

Nenad Veličković

Svjetski mediji o obrazovanju

Zašto je period od druge do sedme godine života bitan za razvoj mozga

Merima Dervišić

Svjetski mediji o obrazovanju

Zašto igrati videoigrice sa porodicom

Merima Dervišić

Svjetski mediji o obrazovanju

Direktori škola u Engleskoj tuže ministarstvo

Merima Dervišić

Svjetski mediji o obrazovanju

Zašto je prihvatljivo da djeca misle da Djed Mraz postoji

Merima Dervišić