Medijska kultura

Svjetski mediji o obrazovanju

Za normalnu nastavu vakcinacija školskog osoblja je prioritet

Merima Dervišić

16.12.2020

Skoro trećina američkih edukatorica ima više od 55 godina, odnosno pripada grupi stanovništva podložnijoj razvijanju ozbiljnije kliničke slike nakon zaraze.

Ilustracija: Sofia Voronkova / Shutterstock.com

Sindikati i udruženja nastavnika, direktorica i školskog osoblja od američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti zahtijevaju da budu prioritet u procesu vakcinisanja. Vjerujem da bismo edukatore i edukatorice trebali vakcinisati odmah poslije zdravstvenog osoblja, kaže Randi Weingarten, predsjednica američke Federacije nastavnika.

Skoro trećina američkih edukatorica ima više od 55 godina, odnosno pripada grupi stanovništva podložnijoj razvijanju ozbiljnije kliničke slike nakon zaraze. Četvrtina ovog kolektiva ima hronične bolesti. Strah od asimptomatičnog prenošenja bolesti sa đaka na nastavno osoblje, manjak sredstava za zaštitu osoblja i loši uslovi za ventilaciju tjeraju ove organizacije da od nadležnih traže prioritet na listama za vakcinaciju.

Kao što znate, državne škole bore se kako bi đake vratile u učionice nakon što su vanredna stanja poremetila živote naših porodica, ali i državnu ekonomiju. Većina roditelja ili nije u stanju da radi, ili je primorana djecu ostavljati bez nadzora, odnosno dovijati se na koji način da iskombiniraju radne obaveze sa porodičnim. Vidimo i da je akademski nivo pao, da sve više djece živi u siromaštvu. Narušeno im je mentalno zdravlje, pojavila se nestabilnost u ishrani ili mjestu stanovanja. Mnogo djece izloženo je nasilju ili nemaru, odnosno smrti ili bolesti najdražih. Naši đaci moraju se na siguran način vratiti na nastavu, gdje će ih dočekati njihove edukatorice. Međutim, ono što ne smijemo dozvoliti jeste da neko izgubi zdravlje kako bi se ovaj povratak realizirao, stoji u pismu koje su zajednički uputili CDC-u.

Osim toga, napominju, vakcinisane edukatorice mogu postati osobe od povjerenja, koje će raditi na širenju informacija i ublažavanju anksioznosti i straha u vezi s novom vakcinom, što bi moglo rezultirati njenim masovnijim prihvatanjem. Ove organizacije od vlade traže ne samo vakcinaciju za nastavnice i školsko osoblje, nego i za đake i porodice koje pripadaju rizičnim grupama.

Izvor: US News: Education Groups Urge CDC to Prioritize Teachers, School Staff for Coronavirus Vaccine

Najnovije

Obrazovanje na djelu

Radijem se emituje muk

Nenad Veličković

Svjetski mediji o obrazovanju

Zašto je period od druge do sedme godine života bitan za razvoj mozga

Merima Dervišić

Svjetski mediji o obrazovanju

Zašto igrati videoigrice sa porodicom

Merima Dervišić

Svjetski mediji o obrazovanju

Direktori škola u Engleskoj tuže ministarstvo

Merima Dervišić

Svjetski mediji o obrazovanju

Zašto je prihvatljivo da djeca misle da Djed Mraz postoji

Merima Dervišić