Medijska kultura

Svjetski mediji o obrazovanju

Kina želi spriječiti feminizaciju muške djece

Merima Dervišić

11.02.2021

Problem je u načinu odgoja koji im pružaju njihove majke i bake, ali i u porukama određenih poznatih ličnosti koje dječake više ne motiviraju da postanu vojni heroji.

Ilustracija: TF Boys / 跳跳虎小蜜蜂 / Wikimedia Commons

Početkom februara 2021. godine Ministarstvo obrazovanja Kine objavilo je Plan za sprečavanje feminizacije dječaka, s naredbom da se u školama promijeni način na koji se podučava fizički odgoj, kao i da se za ovaj predmet zaposli više nastavnog osoblja. Plan također predviđa zapošljavanje penzionisanih sportista i sportskih radnika s ciljem snažnog razvijanja sportova, kao što je fudbal, koji će u krajnjoj liniji doprinijeti razvijanju muškosti kod đaka.

Delegat kineskog savjetodavnog tijela Si Zefu u maju prošle godine izjavio je kako kineski mladići postaju slabašni, stidni i samoponizni, te da će se, ukoliko se nastavi feminiziranje među kineskim dječacima i mladićima, u pitanje dovesti opstanak i razvoj kineskog naroda. Prema njegovom mišljenju, problem je u načinu odgoja koji im pružaju njihove majke i bake, ali i u porukama određenih poznatih ličnosti koje dječake više ne motiviraju da postanu vojni heroji.

BBC prenosi kako su reakcije kineske javnosti na ovaj Plan uglavnom negativne. Međutim, postoje osobe koje naglašavaju da je većina kineskih poznatih ličnosti muškog roda u besprijekorno čistom, dotjeranom izdanju, gdje se naglašavaju delikatne strane njihovog izgleda. Muški bendovi kao što je TF Boys ili pjevači poput Lu Hana savršeno predstavljaju ovu kategoriju poznatih, u koju ubrajaju i zvijezde k-pop muzike. Štaviše, navode da se u medijima ne pojavljuju ni mladići s tetovažama ili naušnicama, pa nisu iznenađeni činjenicom što vlada Kine želi iskoristiti ovu priliku i promovirati novi tip uzora za mlade.

Izvor: BBC: China promotes education drive to make boys more 'manly'

Najnovije

Svjetski mediji o obrazovanju

Bolesna djeca ne trebaju ići u školu

Merima Dervišić

Svjetski mediji o obrazovanju

Ljeto je za igru, a ne dodatne časove

Merima Dervišić

Svjetski mediji o obrazovanju

Treba li omogućiti ponavljanje razreda zbog pandemije

Merima Dervišić

Svjetski mediji o obrazovanju

Zašto su nam potrebne drugačije igračke

Merima Dervišić

Obrazovanje na djelu

Radijem se emituje muk

Nenad Veličković