Nova čitanja

Izvještaj žirija

Rezultati konkursa za Nagradu Šukrija Pandžo 2021.

Školegijum redakcija

01.09.2021

Pročitajte pobjedničke tekstove na šestom izdanju Nagrade Šukrija Pandžo.

Kao i svake godine, na dan rođenja bh. književnika Šukrije Pandže, Školegijum je i 2021. raspisao konkurs za nagradu koja nosi njegovo ime. Tema je bila školske biblioteke, a motivirajuća pitanja: Šta je njihova uloga danas? Mogu li i pod kojim uslovima biti više nego depoi knjiga? Doprinose li razvoju čitanja ili nečitanja? Zavisi li njihova sudbina od ljudi ili od novca? Je li sa obaveznim lektirama sve u najboljem redu?...

Na konkurs je stiglo 79 radova, koje su članice žirija Marijana Petronić, Minela Đelmo i Nenad Veličković s pažnjom pročitale. Zajednički je njihov utisak da pristigli tekstovi sugerišu kako školske biblioteke zaslužuju više pažnje i brige nego što trenutno dobijaju, kako javnosti tako i donosilaca odluka. Autorice i autori ponudili su realnu sliku stanja u ovom segmentu javnog obrazovanja, podijelivši emotivno, slikovito ili maštovito s čitaocima vlastito nemirenje s takvim stanjem.

Nemajući pred sobom lak izbor između barem dvadesetak inspirativnih radova, žiri je donio odluku da jednakim iznosom, po 500 KM, nagradi Aminu Abdulahović za tekst Uporan kao Sizif, lukav kao Odisej i lud kao Don Kihot, ko je to? Odgovor je u školskoj biblioteci, Viktoriju Ibrahimagić-Perković za tekst Praktičar iz biblioteke i Borku Jović za tekst Priča bibliotekara.

Redakcija Školegijuma zahvaljuje se svim učesnicima i učesnicima, kao i porodici književnika Šukrije Pandže.

Najnovije

Školegijum čitaonica

Online biblioteka Lektira narodu, drugo kolo

Školegijum redakcija

Povodom Dana učitelja i učiteljica

Moja čestitka

Edina Međić

Filmovi u nastavi

Opće obrazovanje i kultura spavaju s ribama

Mirza Herco

Dossierr Vax Populi

Egon Muljica fon Alchak

Za sretnu novu školsku godinu

Otvorena je online biblioteka naslova iz edicije Lektira narodu