Medijska kultura

Svjetski mediji o obrazovanju

Biblioteke više ne naplaćuju kazne zbog kašnjenja

Merima Dervišić

19.10.2021

Mnoge osobe iz ranjivijih skupina zbog kazni ne mogu koristiti usluge biblioteka, što se kosi s misijom da znanje učinimo dostupnim svima.

Foto: Razimantv at Malayalam Wikipedia / CC BY-SA 3.0 / Wikimedia Commons

Najveći javni sistem biblioteka u SAD-u koji pripada New Yorku najavio je da će eliminirati sve novčane kazne za zakašnjeli povratak materijala u gradske biblioteke. Svim članovima i članicama dosadašnji dug će biti izbrisan, čak i onaj koji se odnosi na izgubljeni materijal.

Istraživanja pokazuju da novčane kazne nisu toliko efikasne ukoliko želimo osigurati povratak knjiga i materijala u biblioteke. Jasno je, međutim, da zbog njih mnoge osobe koje dolaze iz ranjivijih skupina ne mogu koristiti usluge biblioteka, što se apsolutno kosi s našom misijom da znanje učinimo dostupnim svima. Zbog toga smo morali promijeniti ovaj sistem. Pandemija je dodatno produbila nejednakost u našem društvu i osjećamo da se biblioteke hitno moraju staviti svima na raspolaganje, stoji u izjavi Tonyja Marxa, predsjednika njujorških javnih biblioteka.

U aprilu je i grad Boston najavio ukidanje novčanih kazni, nakon što su one ranije bile ukinute za maloljetne čitatelje i čitateljice. Burbank biblioteka u Californiji uradila je isto u julu, s objašnjenjem da previše ljudi prestaje koristiti usluge biblioteka jer nisu u stanju platiti postojeće kazne ili žele izbjeći moguće usluge koje se plaćaju

San Diego i Chicago kazne su ukinuli 2019. godine, a u Chicagu je nakon toga zabilježen povećan procenat vraćenih materijala i obnovljenih članarina.

Izvor: NPR: The nation's largest public library system is ending late fees forever

Najnovije

Online lice škola No. 27

Za školu u Sokocu vrijeme stalo 2014. godine

Andrej Arkoš

Februar u retrovizoru

Sve u ime djece, pa ko koga prevari

Marko Ban

Online lice škola No. 26

U privatnoj školi na internet-stranici i sedmični jelovnik

Andrej Arkoš

Online lice škola No. 25

U 2024. planovi iz 2016, ali postoji obrazac za prijavu korupcije

Andrej Arkoš

Online lice škola No. 24

Plan pismenih provjera znanja je iz 2017/2018. godine ili linkovi ne rade

Andrej Arkoš