Medijska kultura

Svjetski mediji o obrazovanju

Vlada u Škotskoj za bolju ventilaciju podrezuje vrata učionica

Merima Dervišić

07.02.2022

Opozicija kritikuje vladu zbog lijenosti jer smatra da su vrata jedan od načina da se uspostavi barijera od toplote ili dima.

Ilustracija: borisoot wattanarat / Shutterstock.com

U okviru plana poboljšanja ventilacije u skoro dvije hiljade učionica u Škotskoj izdvojeno je oko 4,3 miliona funti, koje se uglavnom troše za nabavku ventilatora i filtera zraka. Međutim, jedna od stavki u programu za poboljšanje ventilacije u školama su i projekti podrezivanja vrata u učionicama kako bi se omogućilo cirkuliranje zraka, što će državu koštati 300 hiljada funti.

Opozicija kritikuje vladu zbog lijenosti u pronalaženju rješenja za bolju ventilaciju i smatra da je skraćivanje vrata učionica rizik za sigurnost đaka i školskog osoblja jer su vrata jedan od načina da se uspostavi barijera od toplote ili dima. Na isti način razmišlja i Vatrogasni sindikat, koji je zatražio sastanak sa predstavnicima škotske vlade. 

Do nas trenutno dolaze kontradiktorne informacije i želimo znati sve podatke kako bi se utvrdilo da li je skraćivanja vrata na učionicama problem u smislu požarne sigurnosti, odnosno da li se planira modifikacija požarnih izlaza i slično, kazao je Ian Sim, sekretar ovog sindikata.

Dobru ventilaciju zatvorenog prostora dijelom postižemo filtriranjem zraka, dijelom uvođenjem mehaničkih sistema ventilacije, a dijelom i dovodom što veće količine prirodnog zraka. Ukoliko u učionicama imamo vrata i prozore koji sprečavaju prirodni protok zraka, mislim da je logično da ih modificiramo kako bismo maksimizirali šanse za dobru ventilaciju, kazala je premijerka škotske Nicola Sturgeon.

Izvor: Call for fire safety talks over classroom door plans

Najnovije

Online lice škola No. 23

Moguće naći i izvještaje sa pojedinih roditeljskih sastanaka

Andrej Arkoš

Online lice škola No. 21

Desanki Maksimović bi bilo žao što nema informacija o uspjesima đaka

Andrej Arkoš

Online lice škola No. 20

Linkovi Vijeće roditelja i Vijeće učenika vode na praznu stranicu

Andrej Arkoš

Online lice škola No. 19

I dalje objave iz 2021., školski kalendar za 2021/22

Andrej Arkoš

Online lice škola No. 18

Stare greške ostale, ali je novih mnogo manje

Andrej Arkoš