Medijska kultura

Svjetski mediji o obrazovanju

Može li 50 dolara promijeniti nečije obrazovanje?

Merima Dervišić

15.04.2022

Osoba koja ima ušteđevinu između 1 i 499 dolara ima tri puta veće šanse da odluči upisati fakultet i četiri puta veće šanse za diplomiranje od one koja nema.

Ilustracija: ArTDi101 / Shutterstock.com

Grad Los Angeles odvojio je milione dolara za otvaranje oko 40 hiljada štednih računa na koje je uplatio po 50 dolara svim prvačićima koji tamo žive. Ideju su preuzeli od San Franciska koji je imao sličnu inicijativu s namjerom da svoj djeci da jednake mogućnosti za štednju i odlazak na fakultet. Iz gradske uprave pozivaju se na rezultate istraživanja koji pokazuju da čak i male količine ušteđenog novca mogu biti presudne u odlučivanju o tome da li će mladi upisati fakultet.

 Ono što je bitno jeste da sa djecom razgovarate o budućnosti. Postavite im neki cilj i dajte im do znanja da vjerujete u njih. Nije bitna količina novca koju ćete odvajati svakog mjeseca. Bitno je da im i grad i porodica pokažu kako se brinu o njihovoj budućnosti, kazala je Amanda Kahn Fried iz ureda za komunikaciju finansijske uprave San Franciska.

Smatra se da je studiranje u Sjedinjenim Američkim Državama skuplje za 169% u odnosu na period oko 1980. godine, te da u državi California desetine hiljada studenata i studentica trenutno nemaju krov nad glavom, odnosno redovan obrok, jer ga sebi ne mogu priuštiti. Ne pomaže ni činjenica da se čitava država bori sa nedostatkom studentskog, ali i smještaja uopće.

U studiji na koju se pozivaju gradske vlasti Los Angelesa pokazano je kako sama činjenica da osoba ima ušteđevinu između 1 i 499 dolara znači da ona, u poređenju sa osobom koja nema štedni račun namijenjen za odlazak na fakultet, ima tri puta veće šanse da odluči upisati fakultet i četiri puta veće šanse za diplomiranje.

Inicijativa za uspostavljanje ovog računa ipak nije novina. Profesor William Elliott sa univerziteta Michigan navodi kako u SAD-u na području 36 država postoji više od 100 ovakvih programa sa preko milion korisnika. U Nevadi svako dijete koje krene u državni vrtić primi 50 dolara na štedni račun, u Mainu svako dijete rođeno poslije 2013. godine dobije vaučer od 500 dolara koji vrijedi za troškove univerzitetskog obrazovanja, dok u Pennsylvaniji svaka beba rođena poslije 2019. godine dobije 100 dolara na štedni račun. Dobra vijest je da će program u Los Angelesu obuhvatiti svu djecu, uključujući i onu koja nemaju reguliran boravak u SAD-u, a vanjskim donatorima omogućit će se lakše prebacivanje novca na ove račune.

Izvor: The Guardian: Can $50 change a child’s life? Los Angeles tests universal college savings account

Najnovije

Online lice škola No. 26

U privatnoj školi na internet-stranici i sedmični jelovnik

Andrej Arkoš

Online lice škola No. 25

U 2024. planovi iz 2016, ali postoji obrazac za prijavu korupcije

Andrej Arkoš

Online lice škola No. 24

Plan pismenih provjera znanja je iz 2017/2018. godine ili linkovi ne rade

Andrej Arkoš

Online lice škola No. 23

Moguće naći i izvještaje sa pojedinih roditeljskih sastanaka

Andrej Arkoš

Online lice škola No. 21

Desanki Maksimović bi bilo žao što nema informacija o uspjesima đaka

Andrej Arkoš